بازشناسی الگوهای کالبدی معماری زورخانه های تاریخی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: سومین کنگره بین المللی علوم زمین و توسعه شهری و اولین کنفرانس هنر،معماری و مدیریت شهری
- کد COI اختصاصی: ESUD03_175
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1629
نویسندگان
استادیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول
کارشناس ارشد معماری، دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول
چکیده
زورخانه، مکان انجام ورزش زورخانهای، ورزشهای باستانی و نماد تمدن ایرانیان است. عناصر اصلی کالبد زورخانه شامل:ورودی، گود، سردم، غرفه است که ظاهر فضایی هرکدام بر اساس نوع فعالیتهای آن، شکل یافته است. باوجودآنکه اهمیت ورزش زورخانه ای در طول تاریخ دارای فراز و نشیب بسیاری بوده اما توجه به کالبد زورخانه همواره مورد کم لطفی طراحان و معماران واقعشده است. در این برهه ی زمانی زورخانه و ورزش باستانی در حال تلاش برای مطرح شدن است و پژوهش در رابطه با زورخانه بهویژه معماری زورخانهها که متحمل توجه کمتری بوده، حایز اهمیت و ضروری است. این پژوهش به دنبال یافتن الگوهای کالبدی موجود در زورخانههای تاریخی بوده و چگونگی نگرش طراحان عملکردگرای زورخانه به موضوع کالبد زورخانه را موردپژوهش قرار میدهد . در این مقاله از روش تحقیق توصیفی تحلیلی استفادهشده است که با استفاده از ابزار و مطالعات کتابخانهای؛ مدارک و -منابع معتبر گردآوری شده و با استفاده از مطالعات میدانی به صورت مشاهده و حضور مستقیم در معماری زورخانههای شاخص و نمونه گیری شده، کالبد زورخانه ها موردبررسی قرار رفت و اجزا و ارکان مشابه در تمامی زورخانه ها استخراج شد. سپس ویژگیهای مشترک مشخص و عوامل تکرارشونده در تمامی زورخانه ها به عنوان الگوهای کالبدی تعیین شد . نتایج تحقیق نشان میدهد؛ درونگرایی، سادگی و بی آلایشی، کم بودن ریز فضاهای زورخانه، کاربرد کم تزیینات در نما و فضاهای داخلی، استفاده از فرم هشت ضلعی و اختلاف ارتفاع برای تمییز گود از فضای اطراف، شاخص نمودن محل نشستن مرشد)سردم( با استفاده از تزیینات کاشیکاری و نصب زنگ و زنجیر بالا فضای سردم، ازجمله الگوهای کالبدی رایج و به کاررفته در معماری زورخانه های تاریخی هستند.کلیدواژه ها
معماری زورخانه، الگوهای کالبدی، گود، سردممقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.