بررسی پروفایل ماکروستالیتی ژنوتیپ های پنبه متحمل به خشکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره ملی و هفتمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF19_510
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 524
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سرمه پورتوکلی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی

زهرا نورمحمدی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی

مسعود شیدایی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی تهران

عمران عالیشاه

مرکز تحقیقات پنبه کشور، گرگان

چکیده

معرفی ارقام جدید مقاوم به خشکی در ایران و همچنین بهبود ارقام مقاوم به خشکی از روش های مناسب اقتصادی است. در این تحقیق بذرهای 26 رقم پنبه گونه Gossypium hirsutum که جز ژنوتی پهای موفق و برتر در آزمایشات قبلی مرکز تحقیقات پنبه کشور بودند استفاده شد. این بذرها شامل ارقام مقاوم، متحمل و حساس به خشکی ثبت شده بودند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی پروفایل ماکروستالیتی ارقام پنبه، دوری و نزدیکی ژنتیکی و معرفی ارقام برای برنامه هیبریدگیری بود. از هر ژنوتیپ 3 تکرار در گلدان های جداگانه کاشته شد. با استفاده از 10 نشانگر SSR میزان تنوع ژنتیکی ارقام پنبه مورد بررسی قرار گرفت. داده های SSR نشانگر سطوح متفاوت پلیمورفیسم مولکولی در ارقام بود. میانگین درصد پلیمورفیسم برای کل ارقام 13/22% بود. بیشترین درصد پلیمورفیسم اندیس شانون، تنوع ژنتیکی Nei و تعداد آلل های موثر براساس داده های SSR مربوط به ارقام ورامین و 314 Sayar بود. خوشه بندی Neighbor Joining توانست ارقام را براساس میزان قرابت ژنتیکی تفکیک کند. آنالیزهای PCoA نیز نتایج حاصل از خوشه بندی را تایید کردند. براساس این خوشه بندی و بررسی صفات زراعی و میزان مقاومت به خشکی ارقام، دو رقم Tabladila و نازلی به عنوان والدین مناسب برای هیبریدگیری به مرکز تحقیقات پنبه گرگان معرفی گردید.

کلیدواژه ها

تنش خشکی، تنوع ژنتیکی، Gossypium hirsutum

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.