بهینه سازی القای کالوس درجداکشت های Scutellaria lateriflora تحت اثر کینتین و -2و4 دی کلروفنوکسی استیک اسید

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره ملی و هفتمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF19_509
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 385
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما صدیق

گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

عذرا صبورا

گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

فرح کریمی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد

چکیده

فرنجمشک Scutellaria lateriflora از خانواده نعناییان، از جمله گیاهان دارویی است که امروزه به صورت تجاری در سراسر جهان کشت می شود. هدف از این پژوهش بهینه سازی تولید کالوس برای تکثیر گیاه و افزایش متابولیت های مهم آن است. ابتدا بذر سترون در محیط پایه MS فاقد هورمون کشت شد. سپس میانگره گیاهچه های 60 روزه به عنوان جداکشت در محیط پایه MS واجد (K) Kin و (D) 2,4-D با غلظت های 0، 0/1، 0/5، 1 و 2 میلی گرم بر لیتر کشت شدند. پس از 21 روز پارامترهای رشد مانند تعداد و طول ریشه نو پدید و نوشاخه، سطح برگی، تعداد و قطر کالوس و ویژگی هایی مانند شکل، رنگ و محل تشکیل کالوس اندازه گیری شد. القای کالوس های سبز روشن تا تیره 2 هفته پس از کشت روی جداکشت ها با ظاهر پفکی، متراکم و ترد مشاهده شد. درصد پاسخ کالزایی در تیمارهای K1D و 0 K0.5D0 ،K0.1D برابر 100 % بود. با کاربرد اکسین به تنهایی میانگین تعداد و قطر کالوس ها کاهش یافت. اما در غلظت بالا و همراه Kin درصد کالزایی به طور قابل توجهی افزایش یافت و کالوس ها اغلب رویانزا بودند، بهترین نتیجه مربوط به تیمار K2D0.1 بود. در این مجموعه از تیمارها درصد پاسخ القای ریشه و شاخه نوپدید کم بود 25%-50 به نظر می رسد که در این گیاه غلظت های مختلف سیتوکنین القای کالوس را تحریک و رشد کالوسها فقط در حضور غلظت کم اکسین فراهم می شد

کلیدواژه ها

کینتین، 4و 2- دی کلروفنوکسی استیک اسید، القای کالوس دی کلروفنوکسی استیک اسید، القای کالوس، فرنجمشک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.