جنبه های فیزیولوژیکی اثرات دگرآسیبی تاج خروس وحشی بر گیاه گندم

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره ملی و هفتمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF19_134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده بخشایشان اقدم

گروه علوم گیاهی، دانشکده ی علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

سید یحیی صالحی لیسار

گروه علوم گیاهی، دانشکده ی علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

روح اله متفکرآزاد

گروه علوم گیاهی، دانشکده ی علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

امیرحسین طالب پور

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی

چکیده

یکی از مهمترین اندرکنش های بین گیاهان در اکوسیستم های طبیعی و زمین های زراعی دگرآسیبی (آللوپاتی) می باشد. علف های هرز می توانند به دلیل اثرات دگرآسیبی باعث کاهش عملکرد گیاهان زراعی در مزارع شوند. تاج خروس وحشی یکی از رایج ترین علف های هرز در ایران است که دارای پتانسیل بالقوه ای در زمینه ی دگرآسیبی می باشد. به منظور ارزیابی تاثیرات دگرآسیبی تاج خروس وحشی بر روی شاخص های رشدی و فیزیولوژیک گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به انجام رسید. گیاهان گندم در 0% از آبشویه ی تاج خروس / شرایط گلخانه ای به صورت هیدروپونیک بر روی بستر جامد پرلیت کشت شده و با غلظت های صفر و 0/25% از ابشویه ی تاج خروس وحشی تیمار گردیدند. آبشویه ی تاج خروس وحشی سبب کاهش گشودگی روزنه ها، کاهش محتوای رنگیزه های فتوسنتزی، همچنین اختلالدر تمامیت غشاهای سلولی و القاء تنش اکسیداتیو در گیاهان تحت تیمار گردید. این اثرات در نهایت باعث کاهش فتوسنتز و به تبع آن، کاهش رشد و بیومس در گیاهان تحت تیمار شد. بنابراین، اثرات دگرآسیبی تاج خروس وحشی که نهایتا به صورت کاهش رشد در گیاهان تیمار شده مشاهده می گردد به دلیل اثرات منفی ترکیبات آللوپاتیک بر جنبه های مختلف فیزیولوژی گیاهان هدف می باشد.

کلیدواژه ها

دگرآسیبی، تاج خروس وحشی، رشد، شاخص های فیزیولوژیک، گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.