ابعاد توسل به دعا در بیماران سرطانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره پژوهشی سالیانه دانشجویان علوم پزشکی شرق کشور
  • کد COI اختصاصی: MSEMSMED12_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 814
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید حجتی

گروه پرستاری، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول ، ایران

نفیسه حکمتی پور

گروه پرستاری، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول ، ایران

سمیرا خاندوستی

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول ، ایران

جواد الوستانی

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول ، ایران

چکیده

سابقه و هدف: سرطان و رنج ناشی از آن یکی از هولناک ترین تجارب بشری است. مواجه شدن با این بیماری می تواند باعث بحران های حاد و شدید در سلامت فرد شود . اعتقادات مذهبی در زمان بیماری نسبت به هر زمان دیگری برای شخص اهمیت بیشتری پیدا می کند. در میان منابع مذهبی و معنوی بیشترین منبعی که مورد استفاده قرار می گیرد دعا است. دعا محکم ترین و بالاترین حلال مشکلات است و با قدرت دعا می توان انرژی معنوی را آزاد ساخت. مطالعه حاضر با هدف بررسی ابعاد توسل به دعا در بیماران سرطانی مراجعه کننده به مرکز غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1392انجام گرفت.مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- همبستگی بر روی 96 بیمار با تشخیص سرطان که تحت درمان با داروهای آگونیست مراجعه کننده به مرکز غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گلستان به روش سرشماری از بین تمامی افراد واجد شرایط پژوهش در سال 1392 انجام گرفت. اطلاعات توسط پرسشنامه-های مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه توسل به دعا که توسط (Poloma & Pendelton) تهیه و توسط (Meraviglia) مورد تجدید نظر قرار گرفته بود جمع آوری و توسط نرم افزار آماری 16spss به کمک آمار توصیفی (فراوانی ، میانگین ، انحراف معیار) و آمار استنباطی ( آزمون آنالیز واریانس) تجزیه تحلیل شد.یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد میانگین و انحراف معیار توسل به دعا در بعد تناوب دعا ( 7/21± 7/91) ، در بعد تجربه قبلی دعا (8/9± 6/45) و در بعد نگرش به دعا ( 0/8± 9/33) بود. آزمون آماری بین ابعاد دعا اختلاف معنی داری را نشان داد. به طوری که تناوب دعا با تجربه قبلی دعا (01/0 p< )، بین تناوب دعا به نگرش قبلی به دعا (005/0 p< )، در بعد تجارب قبلی دعا با نگرش قبلی به دعا ( 01/0 p< ) ارتباط معنی داری را نشان داد. ولی نتایج آزمون رگرسیون خطی چندگانه بین هیچ یک از ابعاد دعا با مشخصات دموگرافیک ارتباط معنی داری را نشان نداد.نتیجه گیری: با توجه به نتایج، مبنی بر خوب و بالا بودن ابعاد توسل به دعا در بیماران می توان بیان نمود که توسل به دعا می تواند پایگاه محکمی برای زندگی و تحمل مشکلات و عوارض بیماری و درمانی در بیماران سرطانی محسوب شود. بنابراین، پرستاران به عنوان مهمترین عضوکادر درمانی، با شناسایی ابعاد روحی در بیماران سرطانی می توانند به ادامه روند درمانی و بهبود کیفیت مراقبت آن ها کمک نمایند.

کلیدواژه ها

دعا، سرطان، بیماران سرطانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.