اهمیت و نقشه معماری منظر در مدیریت پایدار محیطهای زیست طبیعی (تالاب قوروگل در آذربایجانشرقی)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE03_324
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدباقر حسینی

الناز ابی زاده

چکیده

با ورود به عصر جدید، بهره برداری غیرعقلانی از محیط های زیست طبیعی چشم بشر را بر واقعیات تکان دهندهای که به لحاظ استفاده بیرویه از طبیعت در برابر اوست، گشوده و انسان را به سمت برنامهریزیهای هرچه جامع نگرتر سوق داده است. یکی از شگفت انگیزترین اعجاز طبیعت که نقش بی بدیلی در حفاظت از آبزیان، گیاهان و در عرصه ای وسیع تر انسانها ایفا می کند، تالاب است. تالابها با کارکردهای منحصر به فرد برای پایداری کره زمین بسیار اهمیت دارند، تا آنجا که جهان در سال 1971 کنوانسیون رامسر را برای حفاظت جهانی تالابها به امضارساند و ایران به عنوان اولین میزبان کنوانسیون، چهره ای ماندگار برای خود به جای گذاشت. در این میان معماران منظر با هدف ارتقای کیفیت خصوصیات محیط های زیست طبیعی و با توجه به نیازهای انسانی، روشهای گوناگونی را برای مدیریت پایدار تالابها به کار می برند و با تشخیصپویایی بااهمیت تالابها، محافظت از آنها را در طراحی چشم اندازها مدنظر قرار می دهند. تالاب قوروگل واقع درآذربایجانشرقی، با توجه به پتانسیلهای قوی آن و با دارا بودن عوامل طبیعی، وجود چشم اندازهای زیبای طبیعی و گستردگی دریاچه در سطح، لزوم بازنگری به این منطقه را ضرورت می بخشد. این دریاچه جزو تالابهای بین المللی ثبت شده در کنوانسیون رامسر می باشد و برای شماری از پرندگان مهاجر ازنظر زیستگاهی حائز اهمیت بین المللی و ملی است و حفاظت از آن به عنوان یک هدف اصلی امری اجتناب ناپذیر است. برای بهره برداری پایدار از تالاب و استفاده هماهنگ از کاربریهای مختلف آن، ضروری است توان اکولوژیکی منطقه، با میزان تطابق کاربریها مورد مقایسه قرار گیرند. در این مقاله برآنیم با نگرشی نو به محیط های زیست طبیعی و ارائه الگوی مدیریت پایدار زیست بومهای تالابی، بهره وری پایدار از آن را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

کلیدواژه ها

محیط های زیست طبیعی، حفاظت، منظر، مدیریت پایدار، تالابها، قوروگل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.