تاثیرمسیحیت و جنگ های صلیبی در ادبیات فارسی ( از قرن پنجم تا هشتم هجری)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نشریه علمی، پژوهشی و فناوری البرز، دوره: 2، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_PSRT-2-8_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 630
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود انصاری

کارشناس ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی

چکیده

در ادبیات فارسی ، حضرت عیسی (ع) به عنوان یکی از پیامبران بزرگ الهی ، همواره با چهره ای که قرآن از وی ترسیم کرده ، آشکار میشود اما آیین مسیحیت و پیروان آن گاهی با آنچه در قرآن آمده متفاوت است ؛ به عنوان مثال ترسا در ادبیات فارسی گاهی چهره زاهد متنسک را دارد و گاهی مظهر شرک و انکار نسبت به توحید اسلام تلقی میشود. با بررسی ادبیات فارسی از قرن پنجم تا هشتم هجری متوجه می شویم که بسیاری از لغات و عبارات مربوط به آیین مسیح د ر این دوره وارد زبان و ادبیات فارسی شده است و در اقوال و کلمات صوفیه و عرفا به صورت تمثیل و مجاز از آنها مکرر استفاده شده است. تعبیرات و ترکیباتی نظیر : دیر راهب ، بت ترسا ، زنار زلف ، اعجاز مسیحا ، نفس عیسوی، خر عیسی ، آسمان چهارم و کرامت بی رنج ، مکرر در شعر و نثر فارسی آمده و چهره ی مسیح در ادبیات فارسی ، با اساطیر و رمز و رازهای بسیاری آمیخته است . در این مقاله سعی شده است تا به بررسی نحوه ورود آیین مسیحیت در ایران و سایر بلاد اسلامی پرداخته و عواملی را که باعث شده است چهره مسیح و آیین مسیحیت به طرز چشم یری در ادبیات فارسی خودنمایی کند؛ کشف نماید. بنابراین به بررسی اسناد تاریخی و ادبی پرداخته و با تجزیه و تحلیل فراوان این نتیجه حاصل شده است که وقوع جنگ های قومی و مذهبی به ویژه جنگ های صلیبی ، گسترش اسلام ، معرفی حضرت عیسی (ع) در قرآن کریم و احادیث و نهضت ترجمه از مهمترین عوامل تاثیرگذاری آیین مسیحیت بر ادبیات فارسی است.

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی ، آیین مسیحیت ، جنگ های صلیبی ، ادبیات فارسی ، ادبیات عربی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.