مقایسه تاثیر نیکوتینیک اسید و سولامر بر فسفر بالای سرم در بیماران همودیالیزی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی دوسویه کور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و تندرستی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JKH-11-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 425
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیره عامریان

دانشگاه علوم پزشکی شاهرود- بیمارستان امام حسین (ع)- استادیار.

پونه ذوالفقاری

دانشگاه علوم پزشکی شاهرود- معاونت بهداشتی- پزشک عمومی- پژوهشگر.

محمد باقر سهرابی

دانشگاه علوم پزشکی شاهرود- دانشکده پزشکی - پزشک عمومی- پژوهشگر.

نسیم نیک خصلت

دانشگاه علوم پزشکی شاهرود- معاونت بهداشتی- کارشناس بهداشت خانواده - پژوهشگر.

چکیده

مقدمه: کنترل میزان فسفر در بیماران دیالیزی بسیار مهم و ضروری بوده که به طرق مختلف انجام می شود. هدف این مطالعه مقایسه اثر نیکوتینیک اسید نیاسین و سولامر بر سطح فسفر بیماران همودیالیزی می باشد مواد و رو شها: این تحقیق یک مطالعه کارآزمایی بالینی بوده که بر روی 120 بیمار دیالیزی که به دو گروه 60 نفره مورد (مصرف نیاسین) و شاهد (مصرف سولامر) تقسیم شدند، پس از اخذ رضایت نامه آگاهانه انجام شده است. دوز نیاسین از 200 به 600 میل یگرم در روز و دوز سولامر از 400 به 1200 میلی گرم در روز به صورت ماهانه و طی سه مرحله افزایش یافت. آزمایشات مربو طبه سطح فسفر در هر دو گروه انجام و نتایج دو گروه به کمک آزمون های آماری مرتبط با هم مقایسه خواهد شد. نتایج: از بررسی کل بیماران مشخص شد که میانگین سنی بیماران در گروه مورد 51/5+- 21/3 سال و گروه شاهد 50/7+_ 22/5 بود که تفاوت معنی داری با هم نداشتند در این تحقیق میزان فسفر در شروع مطالعه در گروه مورد 6/67+_ 1/37 میلی گرم بر دسی لیتر و در گروه شاهد 6/77+_0/95 میلی گرم بر دسی لیتر بود که تفاوت معنی داری با هم نداشتند. همچنین مشخص شد که به طور معنی داری استفاده از نیاسین باعث کاهش فسفر P< 0/001 سرم گشته و با افزایش دوز مصرفی آن، حتی تاثیر کاهندگی فسفر خون آن، از سولامر هم بیشتر می شود.نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که نیکوتینیک اسید همانند سولامر باعث کاهش فسفر در بیماران همودیالیزی می شود ولی لازم است برای تعیین دوز مناسب دارو مطالعات کامل تری انجام شود.

کلیدواژه ها

اسید نیکوتینیک، سولامر کربنات، فسفر بالای سرم، همودیالیز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.