تحلیل جریان در سرریز و سازه استهلاک انرژی سد گلورد نکا به کمک روش های عددی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه سد و نیروگاه برقابی ایران، دوره: 3، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_HYDROP-3-11_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 430
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خسرو حسینی

دانشیار، گروه مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان

میلاد فضل اله نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان.

حجت کرمی

استادیار، گروه مهندسی آب و سازههای هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان.

سعید فرزین

استادیار، گروه مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان.

چکیده

با افزایش احداث سدهای بلند و بالا رفتن استاندارد ایمنی سدها، ضرورت طراحی یک سیستم استهلاک انرژی اقتصادی و مطمین در پایانه مجاری اصلی تخلیه سیلاب، افزایش یافته است. در این میان، سرریز روگذر و پرتاب کننده جامی شکل ازجمله پرکاربردترین سرریزها و مستهلک کننده های انرژی محسوب میشوند. در تحقیق حاضر سرریز سد گلورد نکا در نرم افزار Flow-3D مدل سازی گردیده است و هیدرولیک جریان در آن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج صحت سنجی با نتایج مدل آزمایشگاهی نشان داد که مدل آشفتگی RNG مناسبترین مدل آشفتگی است. همچنین در خصوص ابعاد سلول های محاسباتی، حساسیت سنجی نسبت به 4 اندازه شبکه بندی مختلف صورت گرفت و مشخص گردید که مش مربعی با ابعاد 0/6 متر مناسبترین اندازه مش است. تحلیل خصوصیات هیدرولیکی جریان روی سرریز شوت و پرتابه انتهایی نشان داد که وقوع کاویتاسیون در قوس انتهایی شوت بسیار محتمل است؛ اما با توجه به فشار حداکثر مثبت در پرتابه، کاویتاسیون مستهلک کننده انرژی سرریز سد گ لورد را تهدید نمیکند. در ادامه، نتایج حاصل از تغییر هندسه پرتابه نسبت به مدل اصلی مقایسه شده است. به طوریکه در یک شعاع پرتابه ثابت با تغییر زاویه منفی پرتاب به زاویه مثبت، علاوه بر انحنای بیشتر جریان افزایش طول پرتاب40 متری مشاهده گردید.

کلیدواژه ها

سازه استهلاک انرژی، مدل آشفتگی، سرریز سد گ لورد، کاویتاسیون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.