بررسی همانندی و ناهمانندی دیدگاههای دست اندرکاران بخش دولتی و خصوصی نظام مرتعداری ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ASNR-2-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 440
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده زهره میردیلمی

دکتری علوم مرتع دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، جمهوری اسلامی ایران.

عادل سپهری

استاددانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، جمهوری اسلامی ایران.

حسین بارانی

دانشیاردانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، جمهوری اسلامی ایران.

عزت اله مرادی

دانشجوی دکتری علوم مرتع دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، جمهوری اسلامی ایران.

چکیده

دستاندرکاران نظام مرتعداری ایران دیدگاههای ویژهای درمورد مشکلهای نظام مرتعداری دارند. یافتن نقاط ناهمانندی دستاندرکاران نظام مرتعداری در تصمیم گیری و برنامهریزی میتواند موثر باشد. به گونه ای که هرگونه اقدام و سیاستگذاری که بخواهد توسط مدیران و مسیولان انجام شود، مستلزم آن است که تصویر واضح و شفافی از نقاط ناهمانندی و همانندی دست اندرکاران در مورد دلیلهای ناکارآمدی نظام مرتعداری به صورت همه جانبه وجود داشته باشد. در این مقاله، در ابتدا دیدگاه چهار گروه اصلی ذینفعان و دستاندرکاران مراتع(بهرهبرداران، کارشناسان اجرا و مدیران، استادان دانشگاه و پژوهشگران، اعضای شرکتهای تعاونی و بخش خصوصی) در سطح منطقه ای(استان گلستان و خراسان شمالی)، درمورد دلیلهای ناکارآمدی نظام مرتعداری ایران بررسی شده است. سپس میانگین نظرهای دردو بخش دولتی و خصوصی بررسی و ارایه شد. دلیلهای ناکارآمدی نظام مرتعداری ایران از سه معیار اقتصادی- اجتماعی، بومشناختی و سیاستی- نهادی بررسی شده است. دادههای لازم از راه پرسشنامه و مصاحبه باز با تعداد 186 نفر از اعضای هر یک از چهار گروه بیان شده به دست آمده است. انتخاب جامعههای پاسخگو بر اساس نمونهگیری هدفمند بوده است. اعتبار و روایی سوالهای پرسشنامه از طریق محاسبه ضریبCronbach s α (alpha) و هییت متخصصان ارزیابی شد. نتایج پرسشنامه ها و مصاحبه های انجام شده با استفاده از تحلیل تشخیصی در محیط نرمافزار آماریSTATISTICAتجزیه و تحلیل شد. بررسی دیدگاه گروههای استفادهکننده نشان میدهد بخش خصوصی عمده اجزای مشکلزا مراتع را کمبود آب و خشکسالی میدانند درحالیکه بخش دولتی مسایل برون سازمانی را عمدهترین جزء مشکل زا میدانند که نشانگر این است که این دو بخش به صورت سلسله مراتبی دیدگاهها و نظرهای خاص خود را دارند که در برنامه ریزی و تصمیم گیریها حایزاهمیت است

کلیدواژه ها

بهره برداران، پرسشنامه، تحلیل تشخیصی، ناکارآمدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.