بررسی مبانی انسان شناختی سلامت معنوی در قرآن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش نامه معارف قرآنی، دوره: 4، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_RJQK-4-12_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 525
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر زکوی

دانشیار فلسفه غرب، گروه معارف اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران

رحمت الله مرزبند

استادیار فلسفه دین، گروه معارف اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران

حسین جلاهی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران

چکیده

ارایه تعریف درست از سلامت و تبیین ابعاد آن، همواره مورد توجه دانشمندان بوده است. سلامت، با حیات انسان گره خورده است و امروزه سلامت معنوی مورد توجه سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته است. هدف این نوشتار، تبیین مبانی انسان شناختی سلامت معنوی با تکیه بر آموزه های قرآنی است. بررسی و تحلیل آیات قرآن نشان می دهد که آموزه های وحیانی جدا از سلامت جسم، روان و اجتماع، سلامت معنوی را در کانون توجه خود قرار داده است. در آموزه های قرآن کریم، جهان، انسان و حیات دو بعدی هستند: طبیعت و ماوراء طبیعت؛ جسم و روح؛ حیات مادی و معنوی. انسان حی متاله است و حیات و سلامت او با توحید، آمیختگی ذاتی دارد. سلامت معنوی، با مفهوم قلب سلیم نیز گره خورده است. با توجه به ماهیت انسان، به نظر می رسد علم، ایمان به خدا و عمل صالح سه مولفه اصلی سلامت معنوی هستند و سلامت معنوی قرآنی عبارت است از: 1 سلامت روح در عرصه شناخت و بار یافتن به قلمرو توحید. 2 سلامت در عرصه رفتار؛ یعنی آراسته شدن روح به همه کمالات و زیبایی های اخلاقی و پیراستن آن از همه زشتی ها و نقص ها. بنابراین، سلامت معنوی قرآنی با معنویت گرایی سکولار تفاوت بنیادین دارد.

کلیدواژه ها

انسان، قرآن، سلامت معنوی، قلب سلیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.