بررسی پیامدهای اقتصادی تغییرات کاربری اراضی در روستای شهرستانک شهرستان کرج

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای مکانی فضایی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MAFA-2-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 528
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین سادات میرواحدی

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی آمایش محیطی مناطق روستایی

عباس درودی نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران

چکیده

موضوع دست اندازی به اراضی بکر و دستنخورده روستاها بالاخص روستاهای ییلاقی خوش آبوهوا و مستعد دراطراف شهرهای بزرگ و کلانشهرها امری فراگیر است. این موضوع وقتی بحرانیتر مینماید که ویلا ساز ی وخانههای ییلاقی شکلی م9د گونه و به تبعیت از م9د روز به خود میگیرد؛ امری که از دید سودجویان و دلالان وبساز بفروشها پنهان نمانده و با سست بودن بنیان اقتصاد روستایی همراه میگردد؛ بنابراین روستاهای مستعد بدین لحاظ هدف و طعمه واقعشده و به آنها دستاندازی صورت میگیرد. روستای شهرستانک نیز از این دستهروستاهاست که مطالعه حاضر پیرامون بحث راجع به تاثیرات اقتصادی تغییرات کاربری اراضی آن در سال های اخیر شکلگرفته است. پژوهش حاضر با توجه به ماهیت آن ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ روش توصیفی - تحلیلی است؛ و در سه بخش صورت گرفته است. در بخش نخست برای تدوین چارچوب نظری تحقیق، مرور ادبیات موضوع در دستور کار قرار گرفت؛ و پسازآن در بخش دوم ابتدا برای جمع آوری اطلاعات از تحقیق زمینهیابی استفاده گردید؛ و با افراد بومی و غیربومی ساکن در محل روستا به مصاحبه اکتشافی اقدام شد؛ و در بخش آخر با استفاده از اقدامات صورت گرفته در بخشهای اول و دوم، به لحاظ اعتباربخشی به پژوهش کیفی حاضر با مستندسازی آمار و اطلاعات بهدستآمده در تلفیق با نتایج مصاحبهها به نتیجه گیری اقدام گردید. نتایج نشان میدهد، تغییرات کاربری اراضی زمینهای مرغوب و نیمه مرغوب را طعمه ساختمانهای لوکس با معماری بیگانه با کالبد روستا کرده و قیمت زمین و مسکن را به حدی بالابرده که جامعه محلی به دلیل گرانی خانه و مسکن و بالا رفتن هزینههای زندگی؛ جایی در روستا نداشته و مجبور به ترک محل زندگی خود شده اند. رشد ساختوسازها و رفت آمد افراد غیربومی به محل روستا به دلیل فصلی بودن رفت وآمدها موجبات ناپایداری اقتصاد روستا را فراهم آورده است.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی، پیامدهای اقتصادی، مصاحبه اکتشافی، روستای شهرستانک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.