سیستمهای پیش بینی هشدار سیلاب و نقش آن در مدیریت بحران

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران در حوادث غیرمترقبه
  • کد COI اختصاصی: INDM01_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک امیدوار

دکتری عمران سازه ، دانشکده محیط زیست ، دانشگاه تهران

کامران امامی

دکتری عمران، مدیر عامل شرکت مهندسی مشاور کریت کارا

هانیه خدایی

دانشجوی ارشد مدیریت سوانح طبیعی ، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

حسین حکمتی فر

دانشجوی ارشد مدیریت سوانح طبیعی ، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

سیل یکی از زیانبارترین بلایای طبیعی است که خسارات مالی و جانی فراوانی را به همراه دارد.پیش بینی و هشدار سیلاب به عنوان یکی از ابزارهای مدیریت غیر سازه ای سیلاب و مکمل روشهای سازه های نقش مهمی در کنترل سیلاب و کاهش خسارات محتمل ایفا می کند. بعلاوه سیلاب از جمله سوانحی است که تا حد زیادی قابل پیش بینی می باشد، بنابراین پیش بینی و هشدار سیلاب می تواند به نظر می رسد بیشترین تاثیر را در مدیریت سیلاب داشته باشد. از آنجا که پیش بینی و هشدار اولین گام در مرحله مقابله با سیلاب درچرخه مدیریت ریسک و بحران سیلاب می باشد، صحت وبه موقع بودن آن می تواند عملیات امداد و نجات را منتفی و یا به حداقل ممکن برساند. در این مقاله ضمن بررسی کاربرد پیش بینی و هشدار سیلاب در مدیریت مناسب مخازن سدها، سدهای چند منظوره و پایداری سازه های آبی، ساختار سیستم های هشدار سیلاب و انواع تکنولوژیهای هشدار سیلاب تشریح گردیده است. همچنین نقش هشدار سیلاب در مدیریت بحران سیلاب در کاهش خسارات مورد بررسی قرار گرفته است و فاکتورهای موثر در ایجاد سیستم کارا هشدار سیلاب و زمان پیش هشدار مناسب مورد بحث و بررسی واقع شده است. در بسیاری از سوانح سیلاب با پیش هشدار مناسب عملا عکس العمل افراد و مدیریت بحران باشکست مواجه خواهد شد، چرا که جنبه های اجتماعی و روان شناختی افراد مد نظر قرار نمی گیرند. در این رابطه فاکتورهای اجتماعی در هشدار کارا بررسی شده و عناصر کلی دی سیستم هشدار سیلاب عنوان شده است.

کلیدواژه ها

مدیریت غیر سازه ای سیلاب ، پیش بینی و هشدار سیلاب ، مدیریت بحران امداد و نجات ، زمان پیش هشدار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.