اثر تنش خشکی و روش کاشت بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک وبیوشیمیایی دو رقم نخود ( Cicer arietinum L. )

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-16-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 524
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لاله عباسلو

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سیدعبدالرضا کاظمینی

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

محسن عدالت

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

علی دادخدایی

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی در مراحل مختلف رشد و روش کاشت بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دو رقم نخود &آرمان و &آزاد ، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1390 انجام گرفت. فاکتور اصلی تنش خشکی (آبیاری کامل=I1 ،قطع آبیاری در زمان گلدهی =I2و قطع آبیاری در دو هفته پس از سبز شدن =I3 (و فاکتور فرعی شامل ترکیبی از دو رقم نخود (&آرمان و &آزاد ) و روش کاشت (کرتی، درون جوی و روی پشته) بود. نتایج نشان داد که شاخص سطح برگ، هدایت روزنهای، سرعت فتوسنتز، مقدار کلروفیل a و bو کلروفیل کل تحت تاثیر تنش خشکی کاهش و مقدار پرولین افزایش یافت. رقم &آزاد در مقایسه با رقم &آرمان دارای شاخص سطح برگ، هدایت روزنهای، سرعت فتوسنتز و کلروفیل بیشتری بود. بیشترین میزان فتوسنتز در تیمار آبیاری کامل (09/16 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه) بهدست آمد و با اعمال تنش آبی در مرحله دو هفته پس از سبز شدن و گلدهی، فتوسنتز بهترتیب 79/25 و 23/14 درصد کاهش یافت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که رقم &آزاد و کاشت روی پشته بهدلیل سرعت فتوسنتز بیشتر و کاهش کمتر هدایت روزنهای، عملکرد بیشتری دارند و در منطقه مورد مطالعه قابل توصیه اند.

کلیدواژه ها

پرولین، فتوسنتز، قطع آبیاری، کاشت روی پشته، هدایت روزنه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.