اثر محلول پاشی کود نیتروژن و پتاسیم مکمل بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج دورگ ‘دیلم’

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-16-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 922
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه اسدی صنم

دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

محسن زواره

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

حسن شکری واحد

مربی پژوهش، بخش خاک و آب، موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت، ایران

پریسا شاهین رخسار

مربی پژوهش، بخش فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، رشت، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر محلول پاشی کودهای نیتروژن و پتاسیم در مراحل پیش از گلدهی بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد پروتیین شلتوک برنج دورگ دیلم ، همچنین تعیین بهترین زمان محلولپاشی انجام شد. آزمایش در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور واقع در شهر رشت، در سال 1388 اجرا شد. محلولپاشی 20 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در غلظت 5 درصد اوره و 15 کیلوگرم اکسید پتاسیم خالص در هکتار در غلظت 3 درصد سولفات پتاسیم در مراحل رشد پیش از گلدهی تیمارهای آزمایشی در نظر گرفته شد. پاشش آب خالص تیمار شاهد منظور شد. نتایج آزمایش، افزایش عملکرد شلتوک و عملکرد زیستی را در تیمارهای محلولپاشی پیش از گلدهی نیتروژن و پتاسیم در مقایسه با تیمار پاشش آب خالص نشان داد. محلولپاشی نیتروژن در مرحله حداکثر پنجهزنی، بیشترین تاثیر را بر تعداد پنجه در کپه و تعداد خوشهچه در خوشه داشت. بیشترین درصد باروری پنجهها هم، مربوط به محلولپاشی نیتروژن در مرحله حداکثر پنجهزنی و غلافرفتن بود. محلولپاشی نیتروژن بر شاخ و برگ برنج، در مرحله حداکثر پنجهزنی و غلافرفتن به افزایش معنادار پروتیین شلتوک 12/1) درصد) منجر شد که نسبت به تیمار آب خالص 8/3 درصد افزایش داشت. مطالعه همبستگی صفات نشان داد که عملکرد زیستی با عملکرد شلتوک و درصد باروری خوشه همبستگی مثبت و معناداری داشته است. لذا، بهترین زمان محلولپاشی پیش از گلدهی برنج دورگ دیلم با کودهای نیتروژن و پتاسیم، مرحله حداکثر پنجهزنی است.

کلیدواژه ها

برنج دورگ، پروتیین، پنجهزنی، غلافرفتن، محلولپاشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.