تاثیر پرایمینگ و مدت زمان آن بر خصوصیات کیفی جوانه زنی بذر با غلاف وگیاهچه اسپرس رقم Eski در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-15-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رمضانی

دانشجوی دکترا، گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، عضو استعدادهای درخشان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تهران - ایران

رضا رضایی سوخت آبندانی

دانشجوی دکترا، گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، عضو استعدادهای درخشان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تهران - ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیرات پرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی بذر با غلاف اسپرس رقم (Eski)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی ساری، در سال 1390، اجرا شد. تیمارها شامل پلی اتیلن گلیکول (PEG6000) با غلظتهای 5 و 10 درصد (با پتانسیلهای اسمزی -3/21 و 7/41 بار)، نیترات پتاسیم (KNO3) باغلظتهای 5 و 10درصد و کلرید پتاسیم (KCl) با غلظتهای 5 و 10 درصد و مدت زمانهای 6، 12 و 24 ساعت بود. نتایج این آزمایش نشان داد که در تمام صفات در سطح احتمال p< 0/001 از نظر آماری تفاوت معنیداری را نشان داد که بیشترین آنها در مدت 6 ساعت بهدست آمد به جز تعداد گیاهچه غیرعادی که کمترین آن در مدت 6 ساعت بود؛ اما در تاثیرات متقابل پرایمینگ×زمان بیشترین شاخص طولی و وزنی ویگور، طول ریشه چه و سرعت جوانهزنی در محلول پرایمینگ 10 PEG درصد با مدت 12 ساعت حاصل شد. بیشترین درصد جوانه زنی و تعداد کل گیاهچه با 5 PEG و 10 درصد با مدت 6 و 12 ساعت و کمترین آن نیز در محلول 10 KCl درصد با مدت 6 ساعت بهدست آمد. بیشترین میزان طول ساقهچه و طول گیاهچه در محلول پرایمینگ 10 PEG درصد با مدت 12 ساعت و کمترین آن در 10 KCl درصد با مدت 24 ساعت بهدست آمد. بیشترین و کمترین تعداد گیاهچه عادی به ترتیب با محلول پرایمینگ 10 PEG درصد با مدت 12 ساعت و 10 KCl درصد با مدت 6 ساعت بهدست آمد. بالاترین نسبت طولی ( ( R Sدر محلول 5 PEG درصد با مدت 6 ساعت و پایینترین نسبت آن در محلول 10 KNO3 درصد با مدت 6 ساعت حاصل شد؛ همچنین، کمترین نسبت وزن تر ( ( R S در محلول KNO3 و 10 KCl درصد با مدت 6 و 24 ساعت و بیشترین نسبت وزن خشک( R S ) در محلول پرایمینگ 10 PEG درصد با مدت 12 ساعت حاصل شد.

کلیدواژه ها

اسپرس، پرایمینگ بذر، جوانه زنی و رشد گیاهچه، مدت زمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.