تعیین ارزش غذایی و عملکرد علوفه سیب زمینی ترشی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-17-2_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 477
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر پایی

دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

فرخ کفیل زاده

استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

حسن فضایلی

استاد، بخش تغذیه و فیزیولوژی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی پتانسیل عملکرد و ارزش غذایی علوفه سیب زمینی ترشی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه مرحله رشد گیاه (تیمار) و با چهار تکرار در هر تیمار انجام شد. بخشهای هوایی گیاه مورد نظر در سه مرحله از رشد (اول: ارتفاع علوفه 150100 ،دوم: 200150 ،و سوم: 250200 سانتیمتر، شروع گلدهی) برداشت و اطلاعات مربوط به میزان تولید در واحد سطح، ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک و نسبت برگ به ساقه ثبت شد. سپس علوفه برداشت شده چاپر گردید و پس از نمونه گیری، ترکیب مواد مغذی و گوارش پذیری در نمونه های علوفه چاپرشده اندازهگیری شد. تفاوت در میزان علوفه تر و خشک تو لیدشده در مرحله اول برداشت (بهترتیب 20/45 و 95/15 تن در هکتار) و در مرحله سوم برداشت (00/64 و 85/29 تن در هکتار) معنیدار بود (05/0< P .(بیشترین مقدار پروتیین خام در مرحله اول (42/13درصد) و کمترین آن در مرحله سوم برداشت (21/9درصد) مشاهده شد (05/0< P .(با افزایش سن گیاه، میانگین کربوهیدراتهای غیرفیبری افزایش یافت (05/0< P .(بیشترین و کمترین مقدار خاکستر خام به ترتیب در اولین و سومین مرحله برداشت مشاهده شد (05/0< P .(گوارش پذیری ماده خشک و ماده آلی تحت تاثیر مرحله برداشت قرار نگرفت. نتایج حاصل از آزمون گاز نشان داد، با رشد گیاه، میزان گاز تولیدی افزایش یافت، به طوریکه بیشترین مقدار آن در مرحله سوم و کمترین آن در مرحله اول برداشت مشاهده شد (05/0< P .(نتایج تحقیق حاضر نشان داد که گیاه سیب زمینی ترشی می تواند به عنوان منبع مناسب علوفه ای مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

تولید گاز، سیب زمینی ترشی، کربوهیدرات غیرفیبری، گوارش پذیری، مواد مغذی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.