بررسی تاثیر عصاره گیاهان سماق و جغجغه در مقایسه با اکسی تتراسایکلین بر عملکرد رشد، فراسنجه های بیوشیمی خون، و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-17-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 656
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن شیرزادی

دانشجوی دکتری گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

فرید شریعتمداری

استاد گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

محمدامیر کریمی ترشیزی

استادیار گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

شعبان رحیمی

استاد گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

برای ارزیابی تاثیر عصاره گیاهان سماق و جغجغه بهعنوان جایگزینی برای آنتی بیوتیکهای محرک رشد، آزمایشی با استفاد ه از 300 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه از سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار، و 15 پرنده در هر تکرار در دوره سنی صفر تا 28روزگی انجام شد. جیره اصلی بر پایه ذرتسویا و فاقد افزودنی بود (تیمار شاهد) و سه تیمار دیگر بهترتیب با اضافهکردن مقدار 200 میلیگرم از عصاره ریشه گیاه جغجغه، عصاره میوه سماق، و آنتیبیوتیک به هر کیلوگرم از جیره اصلی تهیه شدند. میزان افزایش وزن روزانه در دوره 7 تا 14روزگی و همچنین کل دور ه آزمایش (صفر تا 28روزگی) در پرندگانی که با جیرههای حاوی افزودنی تغذیه شدند، در مقایسه با پرندگان شاهد بالاتر بود (05/0< P .(کلسترول سرم خون پرندگانی که با جیر ه حاوی عصاره سماق و یا جغجغه تغذیه شدند، از پرندگان شاهد کمتر بود (05/0< P .(تغذیه جوجه ها با جیره های حاوی عصاره های گیاهی و یا آنتی یوتیک، تیتر آنتیبادی علیه ویروس نیوکاسل را افزایش داد (05/0< P ،(ولی این جیرهها تاثیری بر تیتر آنتیبادی علیه SRBC ،ضخامت پوست بدن در پاسخ به چالش با DNCB ،و ضخامت پرده انگشت پا در پاسخ به تزریق فیتوهماگلوتینین-P نداشتند. وزن نسبی بورس فابریسیوس در پرندگانی که جیره حاوی عصاره جغجغه را دریافت کردند از پرندگان شاهد بیشتر بود (05/0< P .(با توجه به نتایج بهدستآمده از پژوهش حاضر، عصاره ریشه گیاه جغجغه و میو ه سماق می توانند به عنوان جایگزین هایی برای اکسیتتراسایکلین بهعنوان محرک رشد در جیره جوجه های گوشتی استفاده شوند.

کلیدواژه ها

آنتی بیوتیک، جوجه گوشتی، سیستم ایمنی، عصاره ریشه جغجغه، عصاره میوه سماق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.