اثر تفاله اسانس گیری شده مرزه خوزستانی بر عملکرد تولیدی و ترکیب اسیدهای چرب عضله راسته در بره های پرواری فراهانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-17-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

آرش آذرفر

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

حشمت اله خسروی نیا

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

علی کیانی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

چکیده

این تحقیق با هدف بررسی تاثیر تغذیه تفاله اسانس گیری شده مرزه خوزستانی بر عملکرد پرواری و ترکیب اسیدهای چرب مخلوط عضله راسته با استفاده از 30 راس بره نر فراهانی شش ماهه با میانگین وزن 33/6 1/4 کیلوگرم انجام شد. بره ها برای مدت 15روز دوره عادت پذیری و 60 روز دوره پرواربندی در جایگاههای انفرادی نگهداری شدند. جیره های آزمایشی شامل پنج سطح جایگزینی صفر (تیمار شاهد)، 25، 50، 75، و 100 درصد تفاله مرزه با یونجه بود . برهها هر 15 روز یکبار توزین و میانگین افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی روزانه، و ضریب تبدیل خوراک محاسبه شد. در پایان دوره پرواربندی برهها کشتار شدند و از عضله راسته آنها در حد فاصل دنده های 12 و 13 برای آنالیز اسیدهای چرب نمونه برداری شد. اثر تیمارهای آزمایشی برمصرف خوراک روزانه، میانگین افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذا، وزن نهایی، وزن، و بازده لاشه معنیدار نبود. بیشترین مقدار کل اسیدهای چرب اشباع در مخلوط گوشت و چربی عضله راسته بره های تغذیه شده با جیره حاوی 25 درصد تفاله مرزه مشاهده شد که با تیمار حاوی 100 درصد تفاله مرزه تفاوت داشت .(P< 0/05) استفاده از تفاله اسانس گیری مرزه خوزستانی در سطح 75 درصد جایگزینی به جای یونجه سبب افزایش عددی مقدار اسیدهای چرب با چند پیوند دوگانه و در سطوح 25 تا 75 درصد جایگزینی، موجب کاهش غیرمعنیدار نسبت اسیدهای چرب امگا 6 به امگا 3 نمونههای عضله راسته بره ها شد. براساس نتایج تحقیق حاضر، میتوان از تفاله اسانس گیری شده مرزه در جیره های بره های پرواری با کنسانتره بالا به جای بخش علوفه ای استفاده کرد و ضمن کاهش مجموع اسیدهای چرب اشباع گوشت، کیفیت آن را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

اسیدهای چرب، بره پرواری، بیوهیدروژناسیون، تفاله اسانس گیریشده مرزه خوزستانی، یونجه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.