تحلیل اثر عبور از نرخ ارز بر تورم در ایران 1370-1391

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران، دوره: 20، شماره: 63
  • کد COI اختصاصی: JR_IJER-20-63_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 633
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید کمیل طیبی

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان دانشکده علوم اداری و اقتصاد

خدیجه نصرالهی

دانشیار اقتصاد دانشگاه اصفهان دانشکده علوم اداری و اقتصاد

مهدی یزدانی

استادیار اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی

سید حسن ملک حسینی

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه اصفهان دانشکده علوم اداری و اقتصاد

چکیده

تحلیل اثر عبور نرخ ارز بر شاخص قیم تها در اعمال سیاس تهای اقتصادی ضد تور می بر ای کشوره ای دارای تورم بالا، مثل ایران ضرورت دارد. پدیده عبور نرخ ارز رابطه ب ین تغییرات ارزش پول ملی و روابط تجارت خارجی یک کشور را توضیح می دهد. هدف این پژوهش، تحلیل اثر عبور نرخ ارز بر تورم در ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم صادرکننده نفت است. برای این منظور، از داده های فصلی طی دوره زمانی 1:1370 تا 1391:4 استفاده شده است. رهیافت مورد استفاده در این مطالعه الگوی خودتوضیح برداری ساختاری و متغیرهای مورد استفاده در آن شامل درآمدهای نفتی، شکاف تولید، نرخ ارز بازار آزاد، شاخص قیمت واردات، شاخص قیمت تولیدکننده، شاخص قیمت مصرف کننده و حجم پول بوده است. نتایج حاصل از برآورد الگو در قالب توابع ضربه- عکس العمل و تجزیه واریانس حاکی از آن است که اگر چه عبور نرخ ارز به تورم شاخصه ای مختلف قیمت ناقص بوده، اما تغییرات نرخ ارز سبب نوسان در شاخصه ای مختلف قیمت شده و قسمتی از تغییرپذیری تورم داخلی را در دوره مورد بررس ی توض یح داده است. همچنین سهم تورم وارداتی در توضیح نوسانهای تورم داخلی نشان از وابستگی اقتصاد کشور به واردات داشته است.

کلیدواژه ها

عبور نرخ ارز، شاخص های قیمت، تورم، الگوی خودتوضیح برداری ساختاری،اقتصاد ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.