چندگانگی شخصیت در عصر مجازی بر اساس نظریه سایه یونگ
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: اولین همایش بین المللی و سومین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: IICMO03_146
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 817
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت فناوری اطلاعات ، دانشگاه پیام نور
روانشناس بالینی
چکیده
دنیای ارتباطات یعنی روندی مداوم از تبادل اطلاعات، عقاید، تجربیات میان افراد که در دو سطح خودآگاه و ناخودآگاه ایجادمیشود، این دنیا امروزه دچار تغییرات شگرفی شده و فضای جدیدی از روابط اجتماعی را بهوجود آورده است، که با توجه به فرهنگها، نژادها و شرایط محیطی متفاوت در دنیای درونی افراد، خواسته یا ناخواسته دنیای ارتباط را در معرض خطر قرار داده، و در سایه) بعد حیوانی شخصیت ( فرو میبرد. که با نظارت یک سیستم آگاه با دیدی روانشناسانه و بر مبنای مدیریت فناوری اطلاعات در این دهکدهی جهانی، میتواند، به درمان بسیاری از بحرانهای هویتی که ارتباط را دچاراختلال کرده، و از سوی این بحرانها به جرایم ) سایبری ( منجر شده، کمک نماید. این مقاله بر آن است تا از نظریهی سایه یونگ که با عدم کنترل آن باعث بحران هویت فرد، خصوصا در شبکهی مجازی می شود را مورد بررسی قرار دهد. فضای مجازی به نوعی از بحران هویت فرد و ناهمگونیهای آن که باعث تغییرات اساسی در ساختار شخصیت میشود و در واقع آن را دچار تغییر نامطلوب میکند یا به نحوی باعث عدم تعادل هویت شخصیتی فرد می شود، مبرا نیست. و از آنجا که در دیدگاه یونگ به طور کلی فاصله گرفتن از سایه، انسان را دچار بحران هویت میکند؛ پس با در نظر گرفتن ویژگی شبکه های مجازی، که هر کدام از افرادی بدون نام یا با استفاده از تصاویر غیرواقعی در آن فعالیت میکنند، در معرض بحران هویت قرار گرفته، یا با نزدیک شدن به سایهی خود و حل تعارضات از بحران هویت فاصله میگیرند.کلیدواژه ها
نظریه سایه یونگ، فضای مجازی، هویت، بحران هویت، شبکه های اجتماعیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.