روستای خلاق، رویکردی نو در استفاده از قابلیت ها و ظرفیت های موجود روستا جهت احیای آن (نمونه موردی روستای خویین)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش اندیشه ها وفناوری های نوین در علوم جغرافیایی
  • کد COI اختصاصی: GEOGRAPHIC01_201
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کلامی

استادیار گروه معماری دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

سیدشهرام حسینی

کارشناس ارشد معماری، زنجان، ایران

چکیده

روند تخلیه روستا یا مهاجرت روستاییان از روستاها به شهرها، که با اصلاحات ارضی قبل از انقلاب شروع شده و هنوز همکم و بیش ادامه دارد، از عمده ترین معضلات کشور می باشد. برای مقابله با این معضل و ترغیب روستاییان به بازگشت بهروستاها، در سالیان اخیر قوانین و برنامه های وسیعی جهت توسعه ی روستایی وضع و تدوین شده است. این برنامه ها بارویکرد های مختلف و بعضا همه جانبه، تحت عنوان توسعه ی همه جانبه، طراحی و اجرا شده اند. علیرغم تمامی تلاش ها ودستاوردها، گاها شاهد آن هستیم که برخی از سرمایه گذاری ها و برنامه ها بنا به دلایل مختلف دچار شکست شده و بهاهداف پیش بینی شده دست نیافته اند و هنوز روستاها با مشکلات بسیاری روبرو هستند. در مقاله ی حاضر مفهوم روستایخلاق به عنوان رویکردی نو در استفاده از قابلیت ها و ظرفیت های موجود روستا جهت احیای آن معرفی و تبیین می شود.برای این منظور، ابتدا به معرفی شهر خلاق که مبدا استفاده از مفاهیم خلاقیت در ادبیات توسعه شهری است، پرداختهمی شود، سپس ویژگی های آن عنوان شده و چارچوب شکل گیری شهر خلاق معرفی می شود، در نهایت با استفاده ازمفاهیم شهر خلاق، روستای خلاق معرفی و تبیین می شود. شهر خلاق مفهومی جدید در بحث توسعه و مدیریت شهریاست و در واقع شهر خلاق رویکردی فرهنگی در توسعه شهری است. در این نگرش فرهنگ پایه اصلی توسعه محسوبمی شود و سایربخش ها از آن متاثر است بطوری که اساس اقتصاد این شهرها نیز بر پایه ی فرهنگ و منابع فرهنگی است واز مفاهیمی چون صنایع فرهنگی صنایع خلاق و اقتصاد خلاق سخن به میان می آید. بر همین اساس روستای خلاقتبیین و به ارایه چارچوب پیشنهادی پرداخته می شود. در پایان با توجه به بستر تاریخی و فرهنگی موجود در روستایخویین، به ارزیابی روستا از منظر روستای خلاق و ارایه چند پیشنهاد جهت ایجاد شرایط یک روستای خلاق در خویینپرداخته می شود.

کلیدواژه ها

توسعه روستایی، احیای روستا، روستای خلاق، خویین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.