محاسبه چگالی میانگین منطقه چیرو بر اساس تحلیل فرکتالی داده های گرانی و روش نتلتون

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی نفت،گاز،پتروشیمی و HSE
  • کد COI اختصاصی: OGPH01_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 996
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک بنی عامریان

دانشجوی کارشناسی ارشد ژیوفیزیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان

اصغر تیموریان مطلق

استادیار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان

مجتبی بابایی

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تویسرکان

چکیده

هدف نهایی از تصحیح گرانی بوگه حذف اثر توده مربوط به توپوگرافی می باشد. بدین منظور بایستی چگالی جرم توپوگرافی را محاسبه نماییم. یکی از روشهای بسیار مرسوم که مورد استفاده قرار می گیرد، روش نتلتون می باشد که در آن با به حداقل رساندن همبستگی و ارتباط بین پروفیل انومالی گرانی بوگه و توپوگرافی چگالی برآورد می گردد. نخستین گام در روش فرکتال جهت برآورد چگالی، تعیین بعد فرکتال منطقه مورد مطالعه می باشد. یک دایره در منطقه مورد مطالعه طوری ترسیم می شود که حداکثر مساحت منطقه را که داده برداری در آن صورت پذیرفته است را شامل گردد. شعاع دایره به قسمتهای مساوی تقسیم می گردد. پراکنش داده های هر دسته محاسبه و در مقابل فاصله هر دسته بصورت لگاریتمی رسم می گردد(واریوگرام). سپس یک خط کمترین مربعات به مقادیر یا بخشی از مقادیر رسم شده برازش داده می شود و در نهایت بعد فرکتال از روی شیب خط محاسبه می گردد. با در اختیار داشتن بعد فرکتال برای بی هنجاریهای بوگه محاسبه شده با چگالی های مختلف، چگالی بهینه حاصل می شود. در این مقاله داده های گرانی منطقه چیرو هرمزگان با هر دو روش ذکر شده مورد تجزیه و تحلیل واقع می شود. جهت تعیین بعد فرکتالی منطقه، یکبار از داده های واقعی و یکبار از داده های درون یابی شده استفاده می گردد. چگالی متناظر با کمترین مقدار بعد فرکتالی، معرف مقدار چگالی میانگین بهینه می باشد. بر اساس تحلیل های انجام گرفته چگالی میانگین محاسبه شده با استفاده از روش نتلتون 2/4gr/cm3 و بر اساس روش فرکتال 2/3gr/cm3 حاصل شده است.

کلیدواژه ها

چیرو، فرکتال، گرانی بوگه، نتلتون، واریوگرام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.