برنامه ریزی ،مدیریت و بهبود منابع انسانی روستای محمدآباد شیخ بعد از زلزله بم براساس ماتریس سوآت

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری توسعه پایدار در مهندسی عمران،معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: ACUCONF01_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 844
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه نوروزی

دکترا، استادمعماری گرایش بازسازی پس از سانحه دانشگاه بم

اکرم بینش

دانشجو کارشناسی ارشد معماری گرایش بازسازی پس از سانحه ، دانشگاه بم

چکیده

در بررسی روند بازسازی مساکن روستایی پس از سانحه متاسفانه به اصول و معیارهای معماری بومی و سنتی و نیازهای کالبدی منتج از ویژگیهای فرهنگی، اجتماعی، معیشتی و اقتصادی مردم آن روستا توجه کافی نشده است و مساکن ساخته شده از نیازهای زندگی روزمره روستانشینان فاصله گرفته اند..زندگی روستایی و به تناسب، بستر کالبدی آن، نظام پیچیدهای است . به این ترتیب باید به این سطح از آگاهی برسیم که تنها با شناخت صحیح و کامل از مسایل روستایی و پیچیدگیهای ناشی از به هم پیوستگی نظامهای اجتماعی، اقتصادی، معیشتی، محیطی و کالبدی در یک مجموعه کامل است که میتوان به برنامه ریزی فیزیکی یک روستا و واحدهای سکونتی آن پرداخت. سکونتگاههای روستایی به عنوان نطفه اصلی نظام سکونتگاهی کشور، بخش قابل توجهی از مراکز سکونتگاهی را تشکیل میدهند و بدلیل محدودیت های اقتصادی ، شرایط آب و هوایی، کمبود برخی مصالح و عدم توجه به مسایل فنی، در برابر حوادث به ویژه زلزله آسیب پذیرتر میباشند. با توجه به موارد مذکور، نگرشی همه جانبه برای شناخت این سکونتگاههای انسانی ضروری است تا در شرایط وقوع بحران و سانحه و پس از آن بتوان پاسخگوی نیازهای زندگی روستانشینان باشد. به این ترتیب، در این نوشتار ابتدا به شناخت محیطی روستا وعوامل موثر بر شکل گیری سکونتگاههای روستایی پرداخته میشود تا عوامل مادی و معنوی مهم در به وجود آمدن شکل کلی الگوی مسکن تعیین شود، سپس ضمن شناخت عوامل متاثر از وقوع سانحه، رهنمودهایی برای پروژههای بازسازی پس از سانحه با در نظر گرفتن عوامل تاثیرگذار پیشنهاد میگردد. تحلیل موضوع فوق در این نوشتار بیانگر این موضوع میباشد که توجه به شرایط بومی و سنتی هر منطقه و حتی هر روستا ضمن بررسی و در نظر گرفتن عوامل موثر بر شکل گیری کالبد سکونتگاههای روستایی میتواند منجر به خلق موقعیت هایی با استفاده از ماتریس سوآت جهت استفاده از فرصت ها جهت بهبود زندگی روستانشینان در چارچوب عوامل فوق گردد.

کلیدواژه ها

بازسازی ، روستای محمد آباد شیخ ،زلزله، ماتریس سوآت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.