بررسی وضعیت مهریه سنگین از نقطه نظر حقوق ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم اجتماعی،تربیتی علوم انسانی و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: SEPCONF01_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1742
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمدرضا موسوی فرد

دکتری حقوق جزا،عضو هییت علمی گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سمنان، ایران، سمنان.

قدرت غلامی

دانشجوی دکترای تخصصی حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد امارات.

صبا بیرانوند

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی دورود، ایران، لرستان.

چکیده

مهر، به معنای صداق المراه ، عبارت از مالی است که در عقد نکاح، مرد به زن می دهد و اندازه آن بسته به خوش نودی دو طرف است. مسایل مالی، از جمله مهریه، نگرانی بسیار از جوانان امروز برای تشکیل خانواده است، که به عنوان مانع و گاه مشکلی بزرگ بر سر راه ازدواج قرار می گیرد؛ بنابراین، وظیفه قانون گذار ا ست که با هدف آسان کردن ازدواج و نیز برای پاس داری از خانواده و استواری روابط اعضای آن، قوانینی را وضع یا اصلاح کند. نهاد مهر در حقوق ایران مبتنی بر سنت و مذهب است و نظیر آن را در حقوق غربی نمی توان یافت. اگرچه تعیین مهریه های سنگین که تازگی معمول شده عیوبی دارد و به ویژه می توان آن را سدی در راه تشکیل خانواده محسوب داشت، معهذا مهر که از جانب مرد به زن داده می شود می تواند کمبود سهم الارث زن را در حقوق ما تا حدی جبران کند؛ به علاوه مهر در عرف نشانه ارج و احترامی است که مرد برای زن قایل است و مظهر تعهد شوهر برای تامین زندگی زن است. شک نیست که قرار دادن مهریه های سنگین در نکاح که متاسفانه امروز معمول شده است، اگر از نظر اسلام ممنوع نباشد، لااقل ناپسند است. گرانی روزافزون مهر یکی از مشکلات ازدواج در عصر جدید است که باید چاره ای برای آن اندیشید. آموزش و پرورش صحیح دختران و خانواده ها و تنویر افکار مردم و معتقد ساختن آنان به اینکه ازدواج یک معامله اقتصادی نیست و حیثیت و آبرو و خوشبختی دختر و گرمی کانون خانوادگی به زیادی مهر بستگی ندارد، بیش از اصلاح قانون می تواند در تعدیل مهر موثر باشد. این نوشتار، با هدف تبیین میزان کارایی دگرگونی های قوانین مربوط به مهریه، به بررسی وضعیت مهریه سنگین از نقطه نظر حقوق ایران، و هم چون این، عوامل استقرار و اسقاط آن می پردازد.

کلیدواژه ها

مهریه، مهریه سنگین، مهریه متعارف، وضعیت حقوقی، حقوق ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.