مقایسه قانون مالیات بر ارزش افزوده کشورهای اتحادیه اروپا و ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی پژوهش های نوین ایران و جهان در مدیریت، اقتصاد و حسابداری و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: MEAH01_487
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2859
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب قنبری گزان بند

دانشجوی کارشناسی ارشد

هادی دانشور

دانشگاه غیرانتفاعی میزان تبریز ایران

چکیده

در اکثر کشورها، اخذ مالیات یکی از مهمترین و با ثبات ترین منابع کسب درآمد برای دولت ها می باشد. در بین انواع مالیات های موجود نیز یکی از بهترین روش ها اخذ مالیات، مالیات بر ارزش افزوده می باشد. مالیات بر ارزش افزوده یک نوع مالیات چند مرحله ای است که در مراحل مختلف زنجیره واردات، تولید و توزیع براساس درصدی از ارزش افزوده کالاهای تولید شده یا خدمات ارایه شده در هر مرحله اخذ می گردد. در حال حاضر حدود 150 کشور جهان از این روش مالیاتی استفاده می نمایند که نرخ های آن بین 3 الی 25 درصد در کشورهای مختلف، نوسان دارد. عمده ترین مزایای آن شفاف سازی معاملات اقتصادی، گسترش پایه های مالیاتی براساس مصرف، افزایش درآمدهای مالیاتی قابل اتکا برای دولت، توسعه عدالت مالیاتی، متکی بر خوداظهاری و ... می باشد. عمده ترین معایب آن نیز مربوط به آثار احتمالی تورمی است. مالیات بر ارزش افزوده قدمتی بیش از 60 سال دارد. اما تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده در کشور ما یک پروسه طولانی را از سال 1366 لغایت 1387 طی نموده است و در نهایت در تیرماه 1387 جهت اجرا ابلاغ گردید. نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در مواد 16، 15، 14، 17 قانون مالیات بر ارزش افزوده بیان شده است. در این مقاله مفهوم مالیات بر ارزش افزوده بیان گردیده است. ابتدا تاریخچه آن در جهان و ایران، سپس تعاریف، مزایا و معایب آن و دلایل توقف آن در ایران و مقایسه تطبیقی قانون مالیات ارزش افزوده در ایران با کشورهای اتحادیه اروپا انجام گردیده و ابهامات موجود در قانون مالیات بر ارزش افزوده بیان گردیده و در نهایت نتیجه گیری و پیشنهادات مربوط صورت گرفته است.

کلیدواژه ها

مالیات ارزش افزوده، قوت و ضعف، تطبیقی قانون ایران با برخی از کشورهای اتحادیه اروپا، مودی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.