بررسی تاثیر تنوع سازی کسب و کار بر ریسک، سودآوری و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی پژوهش های نوین ایران و جهان در مدیریت، اقتصاد و حسابداری و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: MEAH01_229
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسیم جلالی

کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی دانشگاه تهران

غلامرضا کرمی

دکتری حسابداری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، دانشیار دانشگاه تهران

حمزه دیدار

دکتری حسابداری، عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه، استادیار دانشگاه ارومیه

چکیده

تنوع سازی یکی از عوامل تاثیر گذار در کاهش ریسک و افزایش سود شرکت ها می باشد. با توجه به نو پا بودن بازار بورس ایران معرفی شاخص مناسب برای اندازه گیری تنوع سازی و تاثیر آن بر سود، نقش قابل توجهی در هدایت شرکت ها در مسیر تولید ترکیب بهینه کالا و خدمات خواهد داشت. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر تنوع سازی کسب و کار بر ریسک، سودآوری و بازده حقوق صاحبان سهام 125 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در غالب 7 صنعت ( صنایع فلزی، صنایع خودروسازی، کاشی و سرامیک، محصولات شیمیایی، ماشین آلات و تجهیزات، محصولات غذایی، محصولات دارویی )، در دوره زمانی 1381 - 1392 پرداخته است. بدین منظور از شاخص های هرفیندال-هریشمن، بتا، نرخ بازده دارایی ها و تقسیم سود قبل از مالیات به ترتیب برای اندازه گیری تنوع سازی کسب و کار، ریسک سیستماتیک، سودآوری و بازده حقوق صاحبان سهام استفاده گردیده است. در این بررسی از متد رگرسیون چند متغیره مبتنی بر داده های تلفیقی به روش حداقل مربعات تعمیم یافته ( EGLS ) استفاده شده است. براساس نتایج حاصله بین شاخص هرفیندال-هریشمن ( تنوع سازی کسب و کار ) و دو متغیر بتا و نرخ بازده دارایی ها رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. طوری که یک واحد افزایش در این شاخص به ترتتیب باعث کاهش 6.68 و 0.327 واحد در شاخص بتا و سودآوری می شود. همچنین نتایج حاکی از آن است بین شاخص هرفیندال-هریشمن و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام رابطه معکوس اما بدون معنایی وجود دارد. طبق یافته های تحقیق شرکت های بورسی باید از شدت ریسک گریزی خود بکاهند و بر تنوع محصولات خود بیافزایند.

کلیدواژه ها

بازده حقوق صاحبان سهام، تنوع سازی، ریسک، سودآوری، شاخص هرفیندال- هریشمن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.