بررسی میزان وابستگی خانواده های روستایی جنگل نشین به چوب درختان جنگلی در منطقه چگنی استان لرستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AGRIHAMAYESH01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 717
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب رضایی مطلق

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه جنگلداری، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

آیدین پارساخو

استادیار گروه جنگلداری، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

جنگلهای زاگرس درطول سالیان متمادی به دلیل نوع زندگی ساکنان خود که متکی بردامپروری سنتی و کشاورزی درسطح جنگل و مراتع بوده اند همواره دچار تخریب و تغییرات فراوان بوده است استفاده روستایی ها ازچوب جنگل برای تامین سوخت ساختن پرچین و غیره درتخریب این جنگلها نقش اساسی دارد پخت وپز غذا و تامین سوخت عمده ترین دلیل بهره برداری ازتولید اصلی جنگلهای زاگرس یعنی چوب می باشد . هدف این مطالعه بررسی میزان وابستگی خانواده های روستایی جنگل نشین به چوب درختان جنگلی در منطقه چگنی بود. روش تحقیق پیمایشی و پس از طراحی پرسشنامه به جمع آوری اطلاعات از جامعه آماری پرداخته شد. جامعه آماری در این تحقیق 1100 خانوار از 20 روستای بخش تشکن منطقه چگنی بودند که از بین آنها 50 نفر از سرپرست های خانوار به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. سپس اطلاعات به دست آمده در نرم افزار Excel مورد پردازش قرار گرفتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میزان استفاده از چوب درختان موجود در منطقه مورد مط /5العه از 13 بار در ماه در دهه 2های گذشته به بار در ماه در دهه اخیر کاهش یافته است که این نشان دهنده کاهش میزان وابستگی خانوارهای روستایی جنگل نشین به چوب درختان جنگلی موجود در منطقه مورد مطالعه است. این کاهش میزان وابستگی دلایل مختلفی داشت که از بین آنها جایگزین کردن سایر سوخت ها به جای چوب و همچنین افزایش آگاهی و بالا رفتن فرهنگ مردم در استفاده از منابع طبیعی و جنگل از اهمیت بیشتری برخوردار بودند .

کلیدواژه ها

وابستگی جنگل نشینان، جنگلهای زاگرس، تولید اصلی، تخریب جنگل، تامین سوخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.