آرامگاه دحیه کلبی انصاری دردارابگرددرگذرزمان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی عمران، معماری و شهر سبز پایدار
  • کد COI اختصاصی: CASGC01_211
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصیب صیادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده اصولالدین قم

عبدالرضا زاهدی

استادیار دانشگاه آیت الله بروجردی

چکیده

وجود آرامگاههای متعدد شیعی در ایران، بررسی موضوعی این مکانها را توسط پژوهشگران حوزه مطالعات تاریخی و مذهبی ضروری میسازد، این آثار را میتوان از جنبههای مختلف نسبشناسی، تاریخچه احداث بنا، سبک معماری و اوضاع سیاسی و مذهبی ایران در دورهای خاص بررسی کرد. دحیه بن خلیفه کلبی صحابی جلیلالقدر پیامبر اسلام(ص)، از بزرگان انصار و یکی از پیشگامان مسلمانان در آغاز بعثت بود، او چهرهای زیبا داشت و جبرییل(س) به شکل و شمایل او وحی الهی را به پیامبر(ص) می 4رساند. در بند صلحنامه امام حسن(ع) و معاویه، خراج دارابگرد (داراب فارس فعلی) به اهل بیت پیامبر(ص) اختصاص یافت و دحیه کلبی به عنوان نماینده امام حسن(ع) به داراب آمدند و بعد از جمع آوری خراج و در بازگشت در 8کیلومتری داراب شهید و به خاک سپرده شدند. با بررسی و نقد اخبار مندرج در متون تاریخی، شواهد معماری و باستان شناسی، همچنین دقت در متن سنگ قبرهای مکشوف در ادوار مختلف و وقفنامههای موجود، می توان نتیجه گرفت که تاریخچه بنای آرامگاه دحیه کلبی بهعنوان صحابی مدفون در ایران (شهر داراب) را 900 سال پیش (قرن پنجم ه.ق) تاریخ -گذاری کرد، هرچند به استناد شواهد مکتوب و آثار بهدست آمده، تاریخچه 600 ساله برای آرامگاه دحیه در این شهر وجود دارد و در نهایت میتوان نقش این معماری را در پایداری و تابآوری فرهنگ تشیع در ادوار مختلف تاریخی در این شهر را به دست آورد.

کلیدواژه ها

آرامگاه، دارابگرد، .معماری،پیامبر(ص)،دحیه کلبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.