مقایسه اثر بخشی گروه درمانی شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی ودرمان ذهن آگاهی بر کاهش علایم جانبازان شیمیایی مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه استان تهران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی نوآوری های اخیر در روانشناسی،مشاوره و علوم رفتاری
  • کد COI اختصاصی: PSYCHO04_230
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا سنبلی

محل انجام پژوهش: تهران. بیمارستان روانپزشکی ۵۰۵ ارتش

عبدالحسین فرهنگی

گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

طاهر تیزدست

استاد راهنما. استاد یار پایه ۲۲ دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال. تهران.ایران

چکیده

مقدمه: اختلال استرس پس از سانحه نوعی اختلال مرتبط با تروما و استرس است و در افرادی که در معرض حوادثآسیب رسان شدید، قرار گرفته اند، بروز می کند. هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی روش درمان شناختی - رفتاریمبتنی برذهن آگاهی، ودرمان ذهن آگاهی، بر کاهش علایم جانبازان مبتلا بود.روش: این پژوهش ازنوع نیمه آزمایشی، باطرح پیش آزمون، پس آزمون، با گروه کنترل می باشد. تعداد 30 نفرازجانبازان مبتلا به این اختلال به صورت تصادفیدر دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل، جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای، گروهاول تحت درمان ترکیبی شناختی - رفتاری وذهن آگاهی و گروه دوم تحت درمان ذهن آگاهی قرار گرفتند. برای جمعآوری اطلاعات، ازمصاحبه بالینی و پرسشنامه اختلال استرس پس ازضربه (PCL)، استفاده شد. نتایج بدست آمده با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره یک راهه، و با استفاده ازنرم افزار spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. طبق فرضیهاصلی تحقیق، بین اثر بخشی روش درمان ترکیبی و روش ذهن آگاهی، درکاهش علایم، تفاوت وجود دارد. نتایج، فرضیهاصلی پژوهش را تایید کرد. بحث: میان گروه های آزمایش و کنترل، از لحاظ کاهش علایم، تفاوت معناداری وجود دارد.گروه کنترل تغییری نداشت، اما مداخلات درمانی در دو گروه آزمایش، باعث کاهش شدت علایم ونشانه ها، شده بود. بااینکه مداخله درمانی ذهن آگاهی در کاهش علایم موثر بود، اما روش ترکیبی به دلیل ویژگی جامع بودنش، موثرتر ازدرمان ذهن آگاهی بوده است.

کلیدواژه ها

درمان شناختی - رفتاری، درمان ذهن آگاهی، اختلال استرس پس ازسانحه، جانبازان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.