بررسی فراوانی موارد حیوان گزیدگی در جمعیت های انسانی مناطق شهری و روستایی شهرستان سنندج طی سالهای 1387تا1393

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علوم پزشکی زانکو، دوره: 18، شماره: 56
  • کد COI اختصاصی: JR_ZANKO-18-56_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما محمدی

کارشناس بهداشت عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

محمد کریمی

کارشناس بیماریهای واگیر، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

عبدالرحیم افخم زاده

متخصص پزشکی اجتماعی، استادیار دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

شرافت محمدی

کارشناس بیماریهای واگیر، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: هاری ویروسی عصب دوست از خانواده رابدو ویریده و جنس لیساویروس است که ازطریق گازگرفتن، نسوج مخاطی، تنفس، جفت، وسایل آلوده و پیوند اعضا انتقال مییابد. در این مطالعه با توجه به اهمیت شهرستان سنندج از نظر وسعت جغرافیایی و شرایط اقلیمی و آب و هوایی ویژه و متنوع، بررسی بیماری هاری و حیوان گزیدگی در جمعیتهای انسانی در طول مدت 3 سال )1393 تا 1383 )طی پژوهشی به انجام رسید. مواد و روشکار: دادههای مربوط به آمار واکسیناسیون از مرکز مدیریت بیماریهای مرکز بهداشت شهرستان سنندج جمعآوری گردید و با استفاده از نرم افزاهای excel و spss21 در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از سال1393( برابر با 1884 میلادی( موردی از هاری انسانی در شهرستان سنندج گزارش نشده بود. همچنین نتایج حاصل از آزمونهای آماری نشان داد که بین مکان، جنسیت، سن، شغل، تحصیلات و عضو آسیب دیده و تعداد موارد حیوان گزیدگی تفاوت آماری معنی-داری وجود دارد )05.0< P)؛ ولی بین وضعیت درمان و فراوانی موارد حیوان گزیدگی تفاوت آماری معنیداری مشاهده نشد )05.0> P .)نتیجهگیری: بر اساس مطالعه حاضر، اگر چه نقش سگ و گربه و سایر حیوانات وحشی در انتقال بیماری هاری به حیوانات اهلی و افراد در معرض خطر در شهرستان سنندج حایز اهمیت به نظر میرسد، اما افزایش روز افزون سگها و گربههای ولگرد نشان میدهد که هنوز هم لزوم توجه و همکاری بین بخشی دستگاههای ذیربط برای از بین بردن سگها و گربههای ولگرد در سطح استان اجتنابناپذیر است.

کلیدواژه ها

گذشته نگر، حیوان گزیدگی، هاری، شهرستان سنندج، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.