برآورد میزان تبخیر و تعرق تابستانه گیاه نیشکر در استان خوزستانبا استفاده از داده های اقلیمی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 25، شماره: 99
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-25-99_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 433
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین محمدی

استاد اقلیم شناسی دانشگاه تهران

قاسم عزیزی

دانشیار اقلیم شناسی دانشگاه تهران

فرامرز خوش اخلاق

استادیار اقلیم شناسی دانشگاه تهران

مهدی خزایی

دانشجوی دکتری اقلی مشناسی دانشگاه تهران

چکیده

برآورد دقیق و به موقع تبخیر و تعرق تاثیری بسزا و حیاتی در برنام هریزی منابع آب و کشاورزی دارد. در این پژوهش، به برآورد میزان تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در استان خوزستان پرداخته شده و داده های مورد استفاده شامل دمای هوا، رطوبت نسبی، سرعت باد و ساعات آفتابی از بدو تاسیس ایستگاه های سینوپتیک تا سال 2014 بوده است. بدین منظور در ابتدا مقادیر تبخیر و تعرق گیاه مرجع با استفاده از روش استاندارد فایو پنمن مانتیث محاسبه و سپس با استفاده از ضرایب گیاهی موجود، مقدار تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در مراحل مختلف رشد برآورد شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در استان 46/10 میلی متر و در مراحل پایانی رشد 26/6 میلیمتر در روز بوده است. مقدار این پارامتر در ماه ژوییه در مراحل اولیه رشد 59/3 میلیمتر، در مراحل میانی 11/23 میلیمتر و در مراحل پایانی رشد به میزان 6/74 میلیمتر در روز برآورد شده است. در نهایت مقدار تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در ماه اوت در مراحل اولیه رشد 3/56 میلی متر در روز، در مراحل میانی رشد 12/11 میلی متر و در مراحل پایانی رشد 6/67 میلی متر در روز برآورد شده است. بیشینه تبخیر و تعرق روزانه و ماهانه در ماه ژوییه و کمینه آن در ماه ژوین اتفاق افتاده است. همچنین بیشترین میزان نوسانات روزانه و ماهانه تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در مراحل میانی رشد و کمترین آن در مراحل اولیه رشد اتفاق می افتد.

کلیدواژه ها

تبخیر و تعرق، روش فایو پنمن مانتیث، ضریب گیاهی، گیاه نیشکر، استان خوزستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.