بررسی اثربخشی آموزش فعالیت بدنی بر خستگی عاطفی کارمندان شهرستان آق قلا - 1392

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-15-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 419
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی وفایی نجار

دانشیار، گروه بهداشت و مدیریت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد،مشهد، ایران

محمد واحدیان شاهرودی

استادیار، گروه بهداشت و مدیریت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

میترا دوگونچی

کارشناس ارشد آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

عبدالمنان دوگونچی

کارشناس تربیت بدنی، آق قلا، ایران

چکیده

مقدمه: فرسودگی شغلی حالت پیشرفته فشار روانی است که هسته آن خستگی عاطفی است. این نشانگان همراه با خستگی فیزیکی، هیجانی و روانی، به دنبال قرار گرفتن طولانی مدت در موقعیت کار سخت می باشد. لذا این مطاله با هدف تعیین اثربخشی آموزش فعالیت بدنی بر خستگی عاطفی کارمندان در سال 92 انجام شد.روش کار: این پژوهش نیمه تجربی، با مشارکت 200 نفر از کارمندان شهرستان آق قلا در سال 92 انجام شد. این افراد به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه 3 قسمتی مشتمل بر مشخصاتدموگرافیک افراد، پرسشنامه فعالیت بدنی ) IPAQ ( و پرسشنامه فرسودگی شغلی ) MBI ( بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری T , T Test زوجی، من ویتنی، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه با نرم افزار SPSS-16 در سطح معنی داری 05 / 0 تحلیل شدند.یافته ها: نتایج نشان دادکه 5/ 57 درصد از افراد را مردان تشکیل دادند که 91 درصد آنها متاهل بودند. میانگین سنی افراد 86 / 7± 52 / 38 سال بود. 60 درصد از کارمندان دارای فعالیت سبک و بی تحرک بودند. آزمون من ویتنی نشان داد کهبین خستگی عاطفی و جنسیت ارتباط معناداری وجود دارد ) 02 / P=0 (. همچنین آزمون پیرسون نشان داد که بین خستگی عاطفی و فعالیت بدنی ارتباط معناداری وجود دارد ) 03 / .)P=0 نتیجه گیری: نتایج نشان داد که افزایش فعالیت بدنی می تواند ظرفیت افراد را برای مقابله با مطالبات روزمره بالا ببرد و یکی از راهکارهای کاهش فشار عصبی در محیط کار و خستگی عاطفی در کارمندان می باشد. بنابراین ضروری است برای حفظ عملکرد خوب در شغل و سلامت روانی، عوامل تاثیرگذار شناسایی شود

کلیدواژه ها

فرسودگی شغلی، سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی ادراک شده، رفتار شهروندی سازمانی، پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.