بررسی الگوی رشد علم ایران بعد از انقلاب اسلامی: حوزه علوم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-5-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 756
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مرادی مقدم

دکترای علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه فردوسی مشهد و عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه سمنان

محمد رضا داورپناه

استاد گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

محمد حسین دیانی

استاد گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هدف: هدف این پژوهش شناسایی الگوی رشد علم ایران در حوزه علوم طی سال های 1980تا2010 (سه دهه) است. روش: پژوهش از نوع کاربردی است و با استفاده از روش روند پژوهی و بر پایه تحلیل سری های زمانی انجام گرفته است. جامعه پژوهش شامل همه تولیدات علمی نمایه شده ایران در نمایه استنادی علوم (SCI) در سال های 1980تا2010 است. تعداد کل تولیدات علمی ایران در حوزه علوم طی دوره مورد مطالعه بیش از نود هزار مدرک است که به شیوه سرشماری تمامی آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها: بر پایه تحلیل سری های زمانی و با استفاده از نرم افزار آماری R الگوی رشد علم ایران شناسایی گردید و بر پایه الگوی حاکم، روند رشد علم ایران پیش بینی شد. طبق یافته های پژوهش، الگوی رشد علم ایران لجستیکی بوده است. همچنین در طی سال های موردبررسی تولید علم ایران روند رشد سالیانه یکنواختی نداشته و نرخ رشد سالیانه تولید علم ایران در دهه اول منفی و در دهه دوم مثبت و پایین، ولی در دهه سوم مثبت و بالا بوده است. متوسط نرخ رشد سالیانه تولید علم ایران در این مدت تقریبا پانزده درصد بوده است. بررسی الگوهای رشد علم و کاربرد آنها در سطوح ملی و بین المللی و نیز عوامل اثرگذار بر فرازوفرود این رشد نشان داد که فرضیه پرایس مبنی بر رشد نمایی علم با مقدار ثابت دوبرابری تولید علم هر پانزده سال یک بار، در مورد تولید علم ایران به طور کامل تایید نشد و مقدار ثابت رشد مدنظر پرایس مبهم بوده و نیاز به تجدیدنظر دارد.

کلیدواژه ها

الگوی رشد علم، تولید علم ایران، فرضیه پرایس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.