مقایسه کارآمدی اصطلاحنامه و هستی شناسی در بازیابی مفاهیم موضوعی (مطالعه موردی اصطلاحنامه اصفا )
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 1، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-1-2_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 431
نویسندگان
استادیار گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه فردوسی مشهد
دانشجوی دکتری رشته کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
هدف: هستی شناسی ابزاری معناشناسی است که با ارایه مفاهیم و روابط دقیق تعریف شده میان آنها، در یک حوزه علمی، تصویری از آن حوزه موضوعی ارایه می دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی کارآمدی قابلیت های هستی شناسی در مقایسه با اصطلاحنامه از نظر معیار بازیابی مفاهیم موضوعی است. در این پژوهش به منظور بررسی مهم ترین کاربردهای هستی شناسی در فرآیند بازیابی مفاهیم، نمونه اولیه ای از هستی شناسی با عنوان ASFAOnt براساس مفاهیم حوزه نمایه سازی و با روش تحلیل حوزه طراحی و ارایه گردید و سپس در یک مطالعه کاربردپذیری ، مقایسه ای میان اصطلاحنامه ها و هستی شناسی از نظر معیار بازیابی مفاهیم موضوعی انجام پذیرفت. این پژوهش از نوع کاربردی است و ابزارهای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ساختار یافته با روش انتومتریک، روش بلند فکر کردن در حین جستجو و مصاحبه پس از انجام جستجو است. یافته ها: نتایج پژوهش نشان می دهد میزان کارآمدی هستی شناسی در بازیابی مفاهیم موضوعی، بیشتر از کارآمدی اصطلاحنامه اصفا است. همچنین رویکرد تحلیل حوزه می تواند به منظور طراحی ابزارهای معنایی کارآمدتری در بازیابی مفاهیم موضوعی در مقایسه با اصطلاحنامه ها مورد استفاده قرار گیرد.کلیدواژه ها
اصطلاحنامه اصفا، هستی شناسی، بازیابی مفاهیم موضوعی، ASFAOntمقالات مرتبط جدید
- کارآفرینی در کتابخانه های عمومی با راه اندازی خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان
- متاورس: مباحثی از فرصت های حرفه ای و مشاغل در گستره فناوری نوین
- بررسی معماری و بلوغ کسب و کار رایانش ابری بر مبنای مدیریت امنیت اطلاعات در علم اطلاع شناسی (مطالعه موردی شرکت های دانش بنیان پارک فناوری ارتباطات و اطلاعات)(چارچوب همکاری های بین رشته ای و فرا رشته ای برای کارآفرینی دانش بنیان)
- ایجاد سازمان نظام مدیریت اطلاعات و دانش (نماد)
- لزوم توجه به فرصت های جدید بازارکار در محتوای درسی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.