تاثیر EDTA و اسید سولفوریک بر استخراج سرب از خاک آلوده توسط گیاه تربچه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-30-1_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 372
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره منصوری

دانشجوی دکتری گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

احمد گلچین

استاد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

جیران فریدونی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

چکیده

اصلاح زمین های آلوده به فلزات سنگین جهت جلوگیری از ورود آنها به چرخه غذایی انسان ضروری به نظر میرسد. گیاه پالایی فناوریی مبتنی بر استفاده از گیاهان برای پالایش آلودگی از محیط زیست است که روشی موثر، ارزان قیمت و سازگار با محیط زیست می باشد. هدف این مطالعه بررسی پتانسیل گیاه تربچه برای پاکسازی فلز سنگین سرب از خاک آلوده و تاثیر سطوح مختلف سرب و تشدید کننده های جذب بر رشد و نمو و غلظت این فلز در گیاه تربچه می باشد. بدین منظور یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 7 سطح عنصر سرب 0، 200، 400، 600، 800، 1000 و 1200 میلی گرم در کیلوگرم خاک)، 3 سطح اسید سولفوریک 0، 750، 1500 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و 3 سطح EDTA , 0، 10، 20 میلی گرم در کیلوگرم خاک) با 3 تکرار در گلخانه گروه خاک شناسی اجرا شد. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح مختلف سرب و نوع و مقدار افزودنی های مختلف بر غلظت سرب ، وزن خشک غده و غلظت سایر عناصر در گیاه تربچه معنی دار بود و با افزایش سطوح سرب در خاک، غلظت آن در بخش هوایی وزیرزمینی گیاه تربچه افزایش ولی وزن خشک بخش هوایی و زیرزمینی گیاه کاهش یافت. کاربرد افزودنی های مختلف نیز منجر به افزایش غلظت سرب در بخش هوایی و زیرزمینی گیاه گردید. کاربرد اصلاح کننده ی EDTA غلظت سرب در بخش هوایی گیاه تربچه را بیش از اسید سولفوریک افزایش داد ولی توانایی سطح پایین افزودنی اسیدسولفوریک در جذب سرب بیش از EDTA بود. همچنین یک اثر آنتاگونیستی بین جذب فسفر و سرب توسط گیاه تربچه مشاهده شد.

کلیدواژه ها

اصلاح کننده، فلز سنگین، گیاه پالایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.