بررسی رابطه تولید اسکلرت و آفلاتوکسین در Aspergillus flavus و Aspergillus parasiticus و مقایسه اثر بعضی مواد شیمیایی و عصاره گیاه آلویه ورا روی رشد پرگنه Aspergillus parasiticus

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-26-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 554
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه خدادادی

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی دانشگاه شهید باهنر کرمان

محمد مهدی امینایی

مربی پژوهشی، بخش آفات و بیماری های گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

نادر درکی

استادیار، رییس اداره کنترل مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان

چکیده

گونه های جنس آسپرژیلوس روی مواد غذایی مورد استفاده انسان و دام رشد کرده و با تولید متابولیت های ثانویه از جمله آفلاتوکسین ها خسارات زیادی را باعث می شوند و از ارزش غذایی آن ها می کاهند. در این مطالعه اثر غلظت های مختلف اسید سیتریک و اسید پروپیونیک و عصاره گیاه آلویه ورا روی رشد پرگنه قارچ های Aspergillus flavus و Aspergillus parasiticus مورد بررسی قرار گرفت برای این منظور غلظت های مورد نظر از این ترکیبات تهیه و به محیط کشت چاپک دوکس آگار اضافه شد، این محیط ها سپس بوسیله یک دیسک پنج میلی متری حاوی کشت تازه Aspergillus parasiticus تلقیح گردیده و نتایج حاصله نشان داد که اسید پروپیونیک در غلظت های 0/5، 0/8، 1، 1/5 درصد به طور کامل از رشد پرگنه جلوگیری کرد. اسید سیتریک در غلظت های 0/5، 0/8، 1 درصد، خواص ضد قارچی متوسط داشت و در غلظت 1/5 درصد تاثیری در کاهش قطر پرگنه نداشت. عصاره گیاه آلویه ورا با غلظت 6 ، 4، 2 درصد اثر بازدارندگی نشان داد. در بررسی رابطه بین تولید اسکلرت و آفلاتوکسین، جدایه-های Aspergillus parasiticus و Aspergillus flavus در محیط کشت چاپک کشت داده شدند، و با روش کروماتوگرافی مایع با فشار بالا میزان آفلاتوکسین تولید شده اندازه گیری شد، در مقایسه با میزان کل آفلاتوکسین تولید شده توسط جدایه های مزبور، گروه دارای اسکلرت کوچک آفلاتوکسین بیشتری در مقایسه با گروه فاقد اسکلرت و دارای اسکلرت بزرگ تولید کردند.

کلیدواژه ها

آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس، اسی سیتریک پروپیونیک، عصاره گیاه آلویه ورا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.