بررسی عوامل وموانع مشارکت بهره برداران در طرح های مشارکتی (موضوع تبصره ٧٦ قانون برنامه دوم)
- سال انتشار: 1383
- محل انتشار: اولین کنفرانس مدیریت منابع آب
- کد COI اختصاصی: WRM01_031
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1132
نویسندگان
فوق لیسانس پژوهشگری علوم اجتماعی، وزارت نیرو
دکترای ترویج کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه
فوقلیسانس پژوهشگری علوم اجتماعی، سازمان مدیریت منابع آب ایران
چکیده
تبصره ٧٦ مصوب قانون برنامه دوم توسعه، با هدف تشویق مشارکت بهرهبرداران در طرحهای توسعه منابع آب از سیاستهای اقتصادی- اجتماعی دولت جهت استفاده بهینه از منابع آب کشور است. در این تحقیق عوامل و موانع اجرای این طرحها، از سه بعد قانونی ، مدیریتی و مشارکتی بررسی شدهاند. فرضیه عام تحقیق عبارتست از: میزان مشارکت مردم در طرحهای تبصره ٧٦ ، تابعی است از ویژگیهای محیطی منطقه اجرای طرح، خصوصیات بهرهبرداران، مدیریت شرکتهای آب منطقهای، قانون تبصره ٧٦ (آئیننامه)، پنداشت بهرهبرداران از طرح، ویژگیهای طرح و تعامل نگرش بهرهبرداران و کارگزاران. این تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار جمعآوری اطلاعات آن پرسشنامه میباشد. دادههای تحقیق با نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل و علاوه بر آمار توصیفی از تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز استفاده گردیدهاست. نتایج نشان میدهد که مفهوم مشارکت، نزد قانون، کارشناسان و بهرهبرداران متفاوت است. مهمترین تسهیلکنندههای مشارکت از نظر کارشناسان، حیاتی بودن آب برای مردم و حل مسائل و مشکلات مربوط به وثیقه، واز نظرکشاورزان پیشرفت روستا و افزایش درآمد میباشد. مهمترین موانع از نظر کارشناسان، وجود بدهیهای قبلی مردم به بانک، بالابودن سود وام و پرهیز بهرهبرداران از تعهد به بانک، و از نظر بهرهبرداران، عدم اطمینان به امکان پرداخت اقساط وام در آینده، کوتاهبودن دوره بازپرداخت وام و عدمتطابق سهمالشرکه با توان مالی است. در ارتباط با فرضیههای تحقیق نیز، بین میزان لحاظکردن آراء و شرایط مردم در اجرای طرحها، آموزش و اطلاعرسانی، میزان توجه به برنامهریزی و جلب مشارکت مردم رابطه معنیداری موجود است. همچنین بین سابقه فعالیت کشاورزی، خصوصیات روانشناختی، وضعیت اقتصادی و پنداشت بهرهبرداران از طرحها (از جنبههای مزیت نسبی، آزمونپذیری، سازگاری و پیچیدگی) با میزان مشارکت آنها رابطه معنیداری وجود داردکلیدواژه ها
مشارکت، آب، بهرهبرداران، مدیریت منابع آب، تبصره ٧مقالات مرتبط جدید
- معرفی مدل نرم افزاری OOIS-V۲ برای استفاده در مدیریت بهره برداری و برآورد مقادیر توزیع وتحویل آب درسامانه های آبیاری
- مقایسه مدل های METRIC و SSEB در برآورد تبخیر - تعرق واقعی گندم در مزارع دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
- تاثیر کم آبیاری و کود آلی بر عملکرد ذرت در استان هرمزگان
- توسعه کشت نشائی کلزا ابزاری کارآمد در ارتقاء بهره وری آب کشاورزی
- بررسی نیاز آبی محصولات عمده دشت سنندج با استفاده از مدل CROPWAT
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.