بررسی تاثیر رفاه و سرمایه اجتماعی بر کیفیت زندگی در مناطق روستایی شهرستان بویراحمد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی روستایی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RRP-1-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی احمدوند

استادیار ترویج و توسعه کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

سعید هدایتی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستایی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

خسرو عبداللهی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستایی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

چکیده

کیفیت زندگی و ابعاد آن هدف توسعه محسوب می شود. مقوله توسعه که از امکانات اولیه مادی گرفته تا وضعیت آرامش روانی، پهنه وسیعی از زندگی فرد را در برمی گیرد. هدف توسعه در سطوح محلی، ملی و بین المللی بهبود کیفیت زندگی است و آینده بشر متکی بر درک بهتر سازه هایی خواهد بود که بر کیفیت زندگی تاثیرگذارند؛ بنابراین، پژوهش در مورد کیفیت زندگی، در پیش برد برنامه­های توسعه پایدار در مناطق روستایی انکار نشدنی است؛ بر این اساس، هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر رفاه و سرمایه اجتماعی بر کیفیت زندگی در مناطق روستایی شهرستان بویراحمد بود. این تحقیق به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت پذیرفت. کارشناسان، روایی صوری و محتوایی پرسشنامه را تایید کردند و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ از 0/65 تا 0/77 برای متغیرهای گوناگون به دست آمد. جامعه آماری پژوهش، سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان بویراحمد بودند که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 223 نفر از سرپرستان خانوارهای روستایی این شهرستان انتخاب و مطالعه شدند. نتایج نشان داد که از نظر کیفیت زندگی، خانوارهای مورد مطالعه به چهار دسته کیفیت زندگی پایین، متوسط، خوب و عالی تفکیک شدنی هستند. افزون­برآن، یافته­ها حاکی از آن بود که بین کیفیت زندگی و سرمایه اجتماعی رابطه معنی­داری وجود ندارد؛ حال­آنکه کیفیت زندگی رابطه معنی داری با رفاه اجتماعی داشت. طبق نتایج تحلیل رگرسیون، متغیرهای تعداد اعضای خانوار، اراضی تحت مالکیت و رفاه اجتماعی بیش از 45/7% از تغییرات واریانس در کیفیت زندگی را تبیین می کنند.

کلیدواژه ها

کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، رفاه اجتماعی، توسعه روستایی، شهرستان بویر احمد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.