ایکنوفاسیس گلوسی فانجیتس در آخرین افق سازند آب دراز، ویژگی ها و کاربردها در تفسیر محیط رسوبی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دوفصلنامه رخساره های رسوبی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSF-3-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 345
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین محمودی قرایی

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

امیر کریمیان طرقبه

دانشجوی دکتری رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد وحیدی نیا

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

بررسی دقیق رسوبات گل سفیدی انتهای سازند آب دراز (سانتونین) در برش حمام قلعه (شرق کپه داغ) منجر به شناسایی یک افق غنی از اثرفسیل ریزوکورالیوم (Rhizocorallium) متعلق به رخساره گلوسی فانجیتس (Glossifungites) شد. اثرگونه Rhizocorallium jenense دارای ساختمان U شکل مستقیم کوتاه وگاه اندکی خمیده و موازی سطح لایه بندی بوده و لامینه های ریز هلالی شکل یا اسپریت ها در آن غالبا به صورت برجسته هستند. خراش های ناپیوسته و نیمه موازی بسیار زیادی در سطح لوله های کناری و همچنین با اندازه کوتاهتر بر روی اسپریت ها وجود دارند. اثرگونه Rhizocorallium irregulare با فراوانی کم و اندازه بزرگتر به صورت U شکل مستقیم تا اندکی سینوسی وجود داشته و دارای اثرات خراش است. غالب بودن اثرگونه R. jenense نسبت به اثرگونه R. irregulare نشان دهنده شرایط نسبتا پر انرژی است. وجود اثرات فراوان ریزوکورالیوم در بستر نسبتا سخت دلیلی بر وجود ایکنوفاسیس گلوسی فانجیتس است. حضور غالب تغذیه کننده های معلق خوار R. jenense و اندک بودن رسوب خواران R. irregulare شرایط با تمرکز بالای مواد غذایی در ستون آب را نشان می دهد. اثرات خراش احتمالا بیانگر تولید آثار توسط جانورانی از گروه سخت پوستان است که دارای ضمایمی سخت در تماس با بستر بوده اند.

کلیدواژه ها

ایکنوفاسیس، ریزوکورالیوم، آب دراز، سنگ آهک گل سفیدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.