ارزیابی اقتصادی ارقام اصلاح شده گندم نان آبی با منشا ملی و بین المللی و تاثیر آن بر انتقال تابع عرضه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-8-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 642
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هرمز اسدی

دانشجوی دکترای اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان

غلامرضا زمانیان

استادیار ، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان

محمد نبی شهیکی تاش

دانشیار، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان

محمد قربانی

استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به طور کلی هدف از انجام برنامه های اصلاح نباتات در تحقیقات کشاورزی، بهبود ژنتیکی، بهره وری و پایداری تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی در کشور است. اهداف پژوهش حاضر، تعیین میزان انتقال تابع عرضه ارقام و میزان تاثیر برنامه اصلاح ارقام در کاهش هزینه تولید محصول، تعیین بازدهی اقتصادی برنامه اصلاح ارقام گندم نان آبی (Triticum aestivum L.) معرفی شده با منشا ملی و بین المللی می باشد. ارقام مورد مطالعه شامل 23 رقم گندم نان آبی معرفی شده طی سال های 89-1380 در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال و بخش اصلاح بذر مراکز تحقیقات کشاورزی استان ها بوده است. روش انجام این تحقیق، استفاده از روش های Ex-post و Ex-ante بوده و معیارهای سنجش این رویکردها شامل بررسی میزان انتقال تابع عرضه ارقام مورد مطالعه با احتساب میزان کاهش هزینه ناشی از برنامه اصلاحی، تحلیل فایده به هزینه و نرخ بازده داخلی تولید ارقام می باشد. طبق نتایح به دست آمده، میزان کاهش هزینه ناشی از برنامه اصلاحی گندم نان برای هر کیلو محصول برای ارقام معرفی شده طی سال های 89-1380 به طور میانگین 109/8 ریال و میانگین انتقال منحنی عرضه رقم ناشی از برنامه اصلاحی برای ارقام گندم نان معرفی شده طی همین سال 5/31 درصد برآورد شد. میانگین ارزش کنونی درآمد خالص معرفی ارقام گندم نان آبی معرفی شده در سال های مورد مطالعه مثبت و 4463/5 میلیارد ریال محاسبه گردید، که نشانگر اقتصادی بودن انجام برنامه اصلاحی گندم نان و معرفی ارقام اصلاح شده می باشد.

کلیدواژه ها

بازدهی، تحقیقات به نژادی، سرمایه گذاری، سنجش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.