بهبود کاربری فضای باز آپارتمان های مسکونی متداول در تهران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی افق های جدید معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: HIAP03_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی حبیبی

کارشناس ارشد انرژی –معماری دانشگاه تهران

فرزانه فدایی

کارشناس ارشد معماری-معماری دانشگاه تهران

چکیده

با توجه به کمبود مسکن و سیاست گذاری های اخیر برای تامین آن، مطابق الگوی مصرف در کشور، فضای باز یا حیاط از برنامه طراحی واحدهایمسکونی حذف یا بسیار محدود شده است. ایجاد شرایط مطلوب به گونه ای که ساکنان هر واحد آپارتمانی فضای باز خصوصی در خانه خود وفضای باز مشاع (حیاط و بام) را ادامه فعالیت های روزمره خود به شمار آورد، می تواند نقش مهمی در زندگی آپارتمان نشینی داشته باشد. هدف ازاین پژوهش، شناخت فضای باز مجتمع های مسکونی در ساختمان های مسکونی گذشته و امروز، بررسی علل کم رونق شدن استفاده زیستی ازفضاهای باز در خانه های امروز در مقایسه با گذشته و تحلیل تداوت های کالبدی و عملکردی فضاهای باز در قالب جدولی مقایسه شده است.راهبردهای بکار رفته در این پژوهش راهبرد کیفی و تا حدودی استدلال منطقی می باشد که در آن به تفسیر شرایط موجود پرداخته می شود و درنهایت با بررسی شرایط موجود، جدولی مقایسه ای برای بررسی علل تغییر رفتارها در استفاده از فضاهای باز در مساکن گذشدته و امروز پرداختهمی شود. راهکارهای ارایه شده برای بهبود کاربری فضاهای باز به این صورت است: در فضاهای باز مشاع (حیاط و بام) بایستی مدیریت بهره برداری ازفضای مشاع بهبود یابد و همچنین از طریق بهینه سازی سیستم های تاسیساتی و حذف زواید روی بام ها، استفاده از مصالح مناسب، فضای سبز وپیش بینی امکاناتی برای گذران اوقات روی بام مثل سایبان، فضای نشیمن، نورپردازی و... بسیار قابل تمجید است. در فضاهای باز خصوصی (تراس)از طریق افزایش عمق و ارتفاع تراس، توجه به دید زیبا و امنیت، دادن نقش به تراس ، توجه به همجواری و نفوذ فضاها، ایجاد خلوت دیداری وشنیداری و جهت گیری صحیح نسبت به خورشید و باد می توان به فضاهایی قابل استفاده زیستی رسید.

کلیدواژه ها

بام، فضای باز مشاع، تراس، ارتقاء کیدیت زندگی، فضای فراموش شده، فضای باز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.