ارزیابی معادله های مختلف تجربی برآورد تبخیر و تعرق گیاه مرجع در شرایط وجود و عدم وجود برخی پارامترهای هواشناسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: WRRC02_355
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 543
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا پریسای

دانشجوی دکتری آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

خدایار عبدالهی

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه شهرکرد

طیبه طهماسبی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه شهرکرد

چکیده

تبخیر و تعرق گیاه مرجع (ETo)، یکی از پارامترهای کلیدی در مطالعات هیدرولوژی، منابع آب و همچنین مدیریت و برنامه ریزی آبیاری می باشد. روش های مختلفی برای تخمین ETo وجود دارد که ضعف اصلی اکثر آنها نیاز به داده های هواشناسی متعدد است که برای بسیاری از مناطق همواره در دسترس نیست. از اینرو روش هایی برای تخمین برخی پارامترهای این معادلات در شرایطی که داده ها غیرموجود باشد، ارایه شده است. در این مطالعه روش های مختلف برآورد تبخیر و تعرق در حوضه آبخیز سد بوستان در شرایط وجود و عدم وجود داده های ساعات روشنایی برای برآورد تابش خورشیدی برای دوره زمانی 1383-1394 در مقیاس روزانه مورد مقایسه قرار گرفت. با توجه به موجود نبودن داده های لایسیمتری در این تحقیق، روش فایو- پنمن- مانتیث به عنوان روش مبنا در نظر گرفته شد؛ و برای ارزیابی دقت روش ها و مقایسه نسبی نتایج آنها با روش مبنا از معیارهای ارزیابی R2، NS، RMSE، ME و STDER استفاده گردید. در نهایت با توجه به نتایج حاصل از ارزیابی براساس معیارهای ذکر شده، به طور کلی میتوان گفت نتایج تا حد زیادی بیانگر این موضوع است که تاثیر غیرموجود بودن داده تابش بر روی برآورد این معادلات بسیار ناچیز است. بنابراین چنانچه داده تابش (ساعت آفتابی) غیرموجود باشد معادلات نتایج بسیار دقیقی را ارایه می نمایند. بنابراین در شرایطی که داده های مربوط به ساعات روشنایی موجود نباشد، می توان از تفاوت دمای حداکثر و حداقل جهت تخمین تابش خورشیدی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

تبخیر و تعرق، داده غیرموجود، معادلات ETo، تابش خورشیدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.