پیش بینی تغییرات فصلی بارش در دوره های آتی، تحت سناریوهای مختلف تغییر اقلیم (مطالعه موردی: شهرکرد)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: WRRC02_159
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 664
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره ایزدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان

علی حیدر نصرالهی

استادیار گروه مهندسی علوم آب دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان

بیژن حقیقتی بروجنی

استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهار محال و بختیاری

چکیده

بارش یکی از مهمترین عناصر آب و هوایی به شمار می رود که تغییرپذیری در آن میتواند مخاطراتی مانند سیل و خشکسالی به بار آورد. هدف از این پژوهش بررسی اثر تغییراقلیم بر تغییرات فصلی بارش است. لذا، در این پژوهش داده های خروجی مدل گردش عمومی HadCM3 تحت سه سناریوی تغییراقلیم A2، A1B و B1 به وسیله مدل آماری LARS-WG در ایستگاه سینوپتیک شهرکرد ریزمقیاس نمایی شد و نتایج حاصل از آن در دوره پایه (1971- 1995 )و دوره های آتی 2030-2011 و 2065-2046 برای پارامتر بارش مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از پیشبینی مدل در دوره 2030-2011 حاکی از افزایش میزان بارندگی تحت سناریوهای A2 و B1 و کاهش آن تحت سناریو A1B در منطقه مطالعاتی نسبت به دوره پایه دارد، ولی با این حال تغییر در الگوی زمانی بارندگیها مشاهده میگردد و بیشترین تغییر فصلی بارندگی در این دوره افزایش 4,92 میلیمتری بارش تحت سناریو B1 و برای فصل پاییز میباشد. همچنین نتایج حاصل از پیشبینی مدل در دوره 2065-2046 نشان از کاهش بارندگی تحت همه سناریوها در منطقه مطالعاتی نسبت به دوره پایه دارد هر چند که تغییر در الگوی زمانی بارش در این دوره نیز مشاهده می شود و بیشترین کاهش بارندگی برای فصل زمستان، تحت سناریو A1B به میزان 7,9 میلیمتر می باشد

کلیدواژه ها

تغییراقلیم، ریزمقیاس نمایی، سناریوهای اقلیمی، مدل LARS-WG

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.