تاثیر عوامل هیدرولیکی برروند حمل رسوب با استفاده ازتوابع انتقال رسوب و راهکارهای مدیریت رسوب مخزن سد گتوند

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: WRRC02_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 580
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا حاجی پوربیرگانی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های هیدرولیکی ،گروه مهندسی عمران ،واحد یاسوج،دانشگاه آزاد اسلامی،یاسوج، ایران

آرش جاعل

استادیار ،گروه کشاورزی،دانشگاه پیام نور،جمهوری اسلامی ایران

چکیده

رسوبگذاری در مخازن سدها یکی از مشکلات اساسی است که اکثر سدها در سراسر دنیا با آن رو برو هستند. این پدیده باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل کاهش حجم مفید مخزن، تشکیل جزایر رسوبی در محل ورودی رودخانه به مخزن، اختلال در عملکرد دریچه های تحتانی،عدم اطمینان پذیری در تولید انرژی برق آبی و کنترل سیلاب، ایجاد نیروی مضاعف هنگام زمین لرزه، اثرات زیست محیطی، افزایش کاذب سطح آب مخزن می شود(پالمیری و همکاران,2003؛شفاهی بجستان,1384؛ سازمان مهندسی ارتش آمریکا)در این پژوهش رسوبگذاری مخزن سد گتوند در محیط نرم افزار HEC-RAS مدلسازی شده است. نحوه تشکیل رسوب در مخزن و میزان پیشروی آن به سمت بدنه سد در طول مدت بهره برداری مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که حداکثر میزان پیشروی رسوبات به سمت بدنه سد چه اندازه می باشد .همچنین با بررسی روش های مختلف مدیریت رسوب در مخزن، با توجه به اهداف ساخت سد گتوند و شرایط طراحی آن عملا هیچ روش موثری برای کاهش ورود و یا تخلیه رسوبات از مخزن وجود ندارد ضمن اینکه رسوب سد گتوند بوسیله سدهای بالادست احداثی بر روی رودخانه کارون کنترل می شود.

کلیدواژه ها

دلتای رسوب، رسوبگذاری، هیدروگراف، هیدرولوژی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.