بررسی آزمایشگاهی جلوگیری از تشکیل امواج عمود بر جریان ناشی از موانع مکعبی در کانال های روباز با استفاده از قراردادن صفحات صلب به صورت موازی و زیگزاگی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش ملی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: SCIENGC01_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 635
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین بلبلی

گروه سازه آبی، دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه چمران، اهواز، ایران

مهدی قمشی

استاد گروه سازه آبی، دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه چمران، اهواز، ایران

چکیده

در بسیاری از مواقع مجموعه ای از موانع در مسیر حرکت آب قرار می گیرد. به عنوان نمونه از این موانع می توان به پایه های پل در مسیر رودخانه، پایه های اسکله در دریا، وجود گیاهان و درختان در بستر رودخانه و پایه های هر سازه هیدرولیکی دیگر که در یک مجرای روباز قرار دارد، اشاره نمود. با عبور آب از بین این موانع، در پایین دست موانع ورتکس ایجاد شده و از همپوشانی ورتکس ایجاد شده از هر کدام از موانع، امواج سطحی که راستای انتشارشان عمود بر جهت جریان آب است، تشکیل می شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی پگونگی استفاده از صفحات برای جلوگیری از موج عمود بر جریان ناشی از ورتکس پشت موانع مکعبی عمودی در مجاری روباز است. در این تحقیق با استفاده از موانع مکعبی با ابعاد 25 میلیمتر و استفاده از صفحات در بین این موانع باعث کاهش دادن موج عمود بر جریان شد، در هر مرحله از آزمایش با توجه به پیدمان موانع یک مساحت جهت کارگزاری این صفحات درنظر گرفته شد. ابتدا موج عمود بر جریان با حداکثر دامنه ایجاد شد که از مجموع 20 آزمایش صورت گرفته در 18 ازمایش موج با دامنه های مختلف تشکیل شد. در آزمایشات صورت گرفته دبی جریان ثابت بوده و آزمایشات با دبی 20 لیتر بر ثانیه تکرار شده است. بیشترین درصد از این ببن کامل موج عمود بر جریان تشکیل شده در حالتی که چیدمان موانع به صورت موازی و صفحات بصورت کامل در بین موانع قرار گرفته بودند که میزان تشکیل موج را به صفر رسانید و کمترین بازدارندگی در حالتی که موانع به صورت زیگزاگی و صفحات در شرایطی که 30 درصد سطح بین موانع را تشکیل داده بودند با 60 درصد کاهش در دامنه صورت پذیرفت.

کلیدواژه ها

بازدارندگی، ورنتکس، موج عمود بر جریان، کانال، موانع مکعبی، صفحات، فلوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.