بررسی مفاهیم تعلیمی خودشکوفایی در مثنوی معنوی بازتاب مولفه های تعلیمی خودشکوفایی در مثنوی معنوی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی فرهنگی و پژوهش دینی
  • کد COI اختصاصی: GHADIRCONF02_110
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 682
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه عباسی آقچه کهل

دانشجوی کارشناسی ارشد

کامران پاشایی فخری

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

چکیده

مولوی از جمله شاعران توانمند ایرانی است که در اثر نامدار خود، مثنوی، سرآن دارد تا به تزکیه و تربیت روح انسانی بپردازد. بیش تر حکایت های مثنوی مملو از رویدادهایی است که روح و روان آدمی را به چالش می کشاند. مولوی گاه آدمی را در برابر رفتارهای قرا رمی دهد که شایسته روح آدمی نیستند و گاه انسان را به اعمالی دعوت می کند که موجب ارتقای روح و روان او می شوند از این رو می توان مثنوی را از این دیدگاه یک اثر تعلیمی – روان شناختی معرفی کرد. چون هدف اکثر حکایت ها تعلیم روح و روان آدمی است یکی از اهداف تعلیم روح انسان ایجاد سلامت روان در او است سلامت روان از مهم ترین دغدغه های روان شناسان است دقت در داستان های مثنوی این نکته را روشن می کند که مولوی برای ارتقا بخشی روح و روان آدمی، درصدد گسترش سلامت روان در میان آن هاست از این رو در متن مثنوی به تعلیم بسیاری از شاخصه های سلامت روان اقدام کرده است خود شکوفایی از جمله این شاخصه ها است که در این اثر بسامد بالایی دارد. آبراهام مازلو بنیان گذار روان شناسی انسان گرا است و هم اوست که شاخصه های برتر خودشکوفایی را عنوان کرده و تحقق آن ها را وجود آدمی نشان سلامت روان دانسته است در این مقاله سعی بر آن است تا ویژگی های افراد خودشکوفا در مثنوی معنوی مورد بحث و بررسی قرار بگیرد و از این طریق سلامت روان و نبود سلامت روان در میان افراد مورد تحلیل قرار گیرد نشان دادن خلاقیت، امیدواری و توانایی جهیدن، تجربه های عرفانی، قدرت تمیز خوب از بد، برخورداری از قدرت تخیل، و نیاز به خلوت و تفکر از برجسته ترین شاخص های افراد خودشکوفا در مثنوی معنوی است که مولانا درصدد تعلیم این مولفه ها در اثر خود است.

کلیدواژه ها

ادبیات تعلیمی، سلامت روان، خودشکوفایی، ادبیات فارسی، مثنوی مولوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.