بررسی عوامل تاثیر گذار در صادرات خرما ایران
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: کنفرانس ملی پژوهش های نوین در مدیریت، اقتصاد و علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: KAUHEM01_435
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 861
نویسندگان
کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی اقتصاد دانشگاه پیام نورمرکز تهران شرق ایران
چکیده
عرضه محصولات دریک گستره وسیع تر جهانی و گسترش داد و ستدهای برون مرزی، می تواند منابع اقتصادی ملت ها را بهفعالیت هایی که بهره وری بالاتری دارند هدایت نموده و به رشد و توسعه آنها سرعت بخشد.ایران به عنوان دومین تولید کنندهعمده خرما و یکی از بزرگترین صادرکنندگان آن در بازار جهانی شناخته شده است.این پژوهش درصدد بررسی تاثیر عواملمدل الماس پورتر بر محصولات خرما است. با توجه به وجود عوامل و شاخص های اصلی با عنوان (تاثیر شرایط و عوامل تولیدبر کسب مزیت رقابتی، تاثیر اقدامات و سیاست های دولت بر کسب مزیت رقابتی، تاثیر استراتژی، ساختار و رقابت پذیریشرکت بر کسب مزیت رقابتی، شرایط تقاضا بر کسب مزیت رقابتی، صنایع مرتبط و پشتیبان بر کسب مزیت رقابتی،رویدادهای اتفاقی (شانس) بر کسب مزیت رقابتی) در این تحقیق سعی شده است تاثیر این عوامل بر محصولات خرما موردتحلیل قرار گیرد.روش تحقیق بصورت توصیفی پیمایشی می باشد که برای تحلیل عوامل مدل الماس پورتر بر محصولات خرمااز پرسشنامه ای که محقق ساخته،استفاده شد. جامعه آماری موردنظر تحقیق عبارت بودند از فعالان حاضر در بخش تولیدوصادارات محصولات خرما که نمونه آماری آنها به تعداد 336 نمونه انتخاب شد و مورد تحلیل قرار گرفت. روش نمونه گیری دراین تحقیق به صورت تصادفی ساده بود و روایی پرسشنامه بر اساس تایید استاد راهنما و تعدادی از خبرگان این صنعت موردتایید قرار گرفت. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران و جدول مورگان عدد 336 بدست آمد و پایایی پرسشنامه نیز از طریقضریب آلفای کرونباخ برابر بود با عدد 925 / 0 ،که نشان دهنده وجود پایایی در پرسشنامه بود.برای روش های آماری از آزمون tتک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شد.یافته های تحقیق نشان داد که فعالان حاضر باید در بخش محصولات خرماازشاخص تاثیر اقدامات و سیاستهای دولت بر کسب مزیت رقابتی استفاده کنند.کلیدواژه ها
صادرات، خرما، مدل الماس پورترمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.