شناخت اثرات ضدمیکروبی عصاره شیرخشت و اکالیپتوس بر برخی میکروارگانیسم های بیماریزا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش ملی میکروبیولوژی کاربردی ایران
  • کد COI اختصاصی: MICROBI03_140
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 348
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا ایزدی

دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی

رقیه اسکوییان

گروه زیست شناسی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران

اسماعیل فتاحی

گروه زیست شناسی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران

چکیده

امروزه مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها، ایجاد مقاومت میکربی کرده است. از همین رو استفاده از منابع ضدمیکروبی گیاهی در حال توسعهمی باشد. ایران در استفاده از منابع گیاهی و یا طب سنتی پیشینه ی طولانی دارد. گیاه اکالیپتوس و شیرخشت دارای خاصیت ضدمیکروبیفراوانی هستند و از دیرباز به عنوان داروهای سنتی مورد استفاده قرار می گرفتند. این بررسی به منظور شناخت اثر ضد میکروبی عصارهگیاهان شیرخشت و اکالیپتوس بر روی برخی از میکروارگانیسم ها نظیر باسیلوس سریوس، کاندیدا آلبیکنز و فوزاریوم اکسیسپوروم است.گیاهان دارویی حاوی ترکیبات ثانویه وسیعی هستند که اغلب دارای فعالیت زیستی مهمی می باشند. از آنجایی که عصاره های گیاهی بهطور وسیعی در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرند. در نتیجه استفاده از روش عصاره گیری مناسب دارای اهمیتبسیار زیادی است. در این بررسی عصاره گیری گیاهان با دو روش پرکولاسیون و مایکروویو صورت گرفت. سپس از عصاره ها رقت های 6/25،12/5، 25، 50، 100، 200 میلی گرم بر میلی لیتر تهیه کرده و توسط روش دیسک دیفیوژن و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری در سطح معنی داری p< 0/05 انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد که روشعصاره گیری پرکولاسیون اثر بهتری نسبت به روش ماکروویو، همچنین گیاه اکالیپتوس خواص ضدباکتریایی بیشتری نسبت به گیاهشیرخشت دارد. گیاه اکالیپتوس توانست هاله عدم رشد بزرگتری در برابر فوزاریم اکسیسپوروم و کاندیدا آلبیکنز ایجاد کند.

کلیدواژه ها

اثر ضدمیکروبی، اکالیپتوس، پرکولاسیون، شیرخشت، ماکروویو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.