تحلیل گفتمان علم شناسی حوزه های علمیه در ایران بعد از انقلاب و نسبت آن با اسلامی سازی علوم

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ICIHPNU01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 482
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد آقابیگی کلاکی

دانشجوی دکتری، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی،

ابوتراب طالبی

دانشیار، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

اسلامی سازی علوم در ایران اگرچه سابقه ای طولانی تر از انقلاب اسلامی دارد، با پیروزی انقلاب اسلامی ضرورت آن به صورت جدیتری احساس شد و حوزه های علمیه به عنوان متولیان دین و مهمترین نیروی پیش برنده انقلاب اسلامی در این میان عهده دار بخش مهمی از فرایند اسلامی سازی علوم شدند. در این میان یکی از مولفه های موثر در امکان و در پی آن چگونگی تعریف اسلامی سازی علوم، چیستی تعریف علم یا علم شناسی است. در این پژوهش، گفتمان علم شناسی هژمونیک حوزه های علمیه با تحلیل برخی از متون صاحبنظران و اندیشمندان بنام در این مسیله و چگونگی صورت بندی تعریف عالمان حوزه از علوم مدرن، همچنین نقایص آن، رابطه علم و دین و سرانجام اسلامی سازی علوم را مورد بررسی قرار داده است. در پی آن امکان اسلامی سازی علوم از سوی این گفتمان را در معرض داوری قرار داده است. این پژوهش از روش تحلیل گفتمان لاکلا و موف استفاده کرده است.

کلیدواژه ها

اسلامی سازی علوم ، علوم تجربی ، گفتمان علم شناسی ، رویکرد معیار به علم ، رویکرد فرهنگی به علم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.